2017 m. sausio 23 d., pirmadienis

Šildymas. Dalis I. Katilas

Kokį šildymo būdą pasirinkti?

Vieną svarbiausių sprendimų, remontuojant sodybą, priėmėme dėl šildymo. Nuo to, kaip šildytis suplanuosim dabar, priklausys, kaip gyvensim ilgai ilgai. Svarstyti variantai:
1. Židinys/krosnelė su ortakiais. Pliusai, bene pigiausia sistema, pakankamai inertiška, sistemoje nėra vandens, niekas negali užšalti. Minusai- šiluma kyla į viršų, tad antrame aukšte gal ir būtų šilta, bet palaikyti normalią temperatūrą pirmame aukšte - labai sunku. Maža šilumos akumuliacija. Kitais žodžiais- kol šildai, tol šilta. Kad ir kaip jauku yra ugnis kambary, bet kambary lieka ir šiukšlės - pjuvenos, skiedros, pelenai, dūmai, jei kas nutiktų su trauka. Ortakiam dažnai reikia keisti filtrus, kitaip gali tekti kvėpuoti neaišku kokiu oru.
2. Siurblys oras-oras. Vasarnamio, į kurį tik kartais atvažiuojama žiemą atveju, gal ir visai neblogas variantas, sistema be vandens. Minusai- bene didžiausias- šiluma neakumuliuojama. Inertiškumo nežinau tiksliai, bet turėtų greitai šilti- kaip koks elektrinis radiatorius, tik daug pigiau :). Pliusai- bevandenė. Niekas neužšals, nesprogs.  Būtų labai viskas su ja gerai, jei ne reikiama elektros galia. Visgi tokią sistemą reikėtų statyti turint bent kokius 6 kw. Mūsų atveju- turim 1,5 kw su galimybe pasikelti iki max 3 kw- netinkama.
3. Siurblys oras- vanduo. Mano akimis žiūrint- daugiausiai komforto namams duodantis sprendimas. Nereikia kūrenti pečiaus, o gali vaikščioti šiltomis grindimis (kas man yra didelis privalumas). Deja, kaip ir oras-oras atveju, reikia elektros galios, kurios mes neturim. Dar vienas dalykas, bendras elektriniam šildymui (bent mano požiūriu)- dėl pakankamai didelės elektros kainos, kuri ateity vargiai gali mažėti, renkantis tokį šildymą reikia labai  gerai apgalvoti namo šiltinimo medžiagas, sluoksnių storį, langų kokybę ir pan.- kad taip brangiai pagaminta šiluma nepabėgtų pro kiaurą sieną.
4. Kieto kuro katilas. Toks, praktiškai vienintelis šildymo variantas mums, neturintiems elektros galios ir nenorintiems krosnelės/židinio kaip šilumos šaltinio. 

Kaip išsirinom katilą?

Katilą išsirinkti yra sudėtinga. Ypač, kai nieko nesupranti, o ir patarti nelabai yra kam. Bet googlinau, skaičiau ir dėliojausi prioritetus. Apsibrėžiau, kad reikia granulinio pečiaus, kurį galima būtų kūrenti ir malkomis (nes savas miškas yra, plius kaimynas malkom prekiauja- žodžiu, finansiškai, malkos mums būtų patraukliausia šildymo forma, bet gi norisi ir komforto, todėl ir granulės. Rinkoje tokių katilų daugybė. O ir kainų ribos nuo ...iki... Gamintojai nieko nesakantys man ir nė nenutuokiu, kaip išsirinkti patikimą. 

Užklausiau mūsų santechniko rekomendacijų- jei stato katilus, turėtų žinoti gerus.  Jis gal toks ir daugokai malantis liežuviu, ir gal smarkiai per daug pinigų iš mūsų plėšiantis, bet darbų kokybe kaip ir tenkinantis, todėl jo rekomendacija buvau visai linkusi tikėti. Deja. Nelabai jis ką garantuoto galėjo pasiūlyti, tik atsiminė atvejį, kad statė žmogui ryškiai žalią katilą, po kurio laiko kitus darbus ten pat darė, tai šeimininkas labai patenkintas katilu buvo. Pavadinimo neatsiminė. Tik kad katilas ryškisi žalias. Ir lyg ir  žmogus buvo minėjęs, parduotuvė kažkur pašilaičiuose yra.

Kelios internetinės užklsusos ir atkapsčiau, kad Vilniuje, Gabijos gatvėje yra Kostrzeva atstovybė. Tie Kostrzeva yra lenkai. O kokios kokybės jų katilai, galėsiu pasakyti po kelių metų. Kaip jau supratot, nelabai ilgai rinkusis, išsirinkau vienintelį, kurį kažkas pasiūlė. O dar ir akcija vasarinė galiojo. Išsirinkau Kostrzeva Twin Bio. Pagal mūsų plotą, pardavėjas siūlė 16 kw (su akcija kaina 2600 eur). Kas man patiko - kaina, lyginant su kitais panašių sąvybių katilais, ji buvo viena mažiausių, aprašyme buvo minima, kad nereikia keisti degiklio fiziškai, norint pereiti nuo granulių prie malkų, kad į komplektaciją  (kainą) įeina talpa granilėms ir jų tiekimo į katilą įranga, kad katilas automatizuotas ir galima per gsm arba wifi modulius jį valdyti nuotoliniu būdu. Aišku, šie moduliai į kainą neįeina.

Keli svarbūs momentai:
1. Nors katilai turi  "aiškią kainą", galima derėtis.
2. Radus žmonių, kurie pirktų sau katilus tuo pat metu, galima ir nemaža grupinė nuolaida.
3. Jei pardavėjas nenori leisti kainos, galima prašyti, kad bent pridėtų kokius daviklius nemokamai.
4. Ta kaina, kuri yra nurodyta katilo, dar yra be temperatūros daviklių. Jų reikia minimum dviejų- boileriui ir kambariui. Laidinis daviklis (boileriui kaip tik)- 20 eur, mobilus daviklis- 80 eur. Laidinio daviklio minusas- reikia gręžti sienas, jis gali būti ribotu atstumu nuo pečiaus.
5.Papildomai kainuoja pečiaus sukonfigūravimas ir paleidimas. Grubiai 100 eur. Išplėtimo modulis, jei reikia valdyt kelias pavaras (pvz., jei norit atskirai šildyt pirmą ir atskirai antrą aukštą)- 200 eur. Ir tas mano minėtas gsm modulis- 300 eur.
6. Smulkmena, bet svarbi, reikia atkreipti dėmesį, ar katilas tilps į katilinę ir apskritai- pro duris. Jau buvau minėjus, kad  mūrinant priestatėlius, kai reikėjo meistram nurodyt durų angos dydį, aš ją nurodžiau ne kaip angos, o tik durų. Automatiškai, durų anga, sudėjus staktas, sumažėja. Pavyzdžiui pas mus gavosi taip, kad katilą pastatėm dar tada, kai neturėjom durų. Katilas pro angą tilpo. O duris įstatėm po kelių dienų (nes laimingo atsitiktinumo dėka, tik tada nusipirkom). Ir dabar katilą vargiai pro duris išneštumėm- nebetilptų ;) va taip va gaunasi, kai beveik blondinės statybas planuoja.
7. Sako, kad Lenkijoje tie katilai pigesni ir galima rizikuoti pirkti tiesiogiai iš ten. Bet kas tada jį sukonfiguruos? Gal pasirašytų ta pati įmonė? Nežinau. O kaip būtų su garantiniu taisymu, jei kas nutiktų? Mes nerizikavom.

Nuotraukoje matosi katilas, granulių bunkeris, vamzdukų voratinklis, boilerio apačia. Na ir dar šaldytuvas bei šiūkšlynėlis - buvo momentas, kai katilinė buvo veinintelė vieta, turinti rozetes, todėl šaldytuvas atsidūrė joje. 

Kiek viskas kainuoja?
Deja, katilu katilinės įrengimas nesibaigia. Reikia katilą "aprišti"- pajungti į sistemą, sujungti visokius išsiplėtimo indus ir galybę vamzdelių. Ir tai kainuoja siaubingai daug. Jei atvirai- santechninė ir katilinės dalis yra tooooooks kosmosas, kad prieš remontus nė nebūčiau pagalvojus. Tas kosminio laivo (taip dabar atrodo mūsų katilinė) padarymas kainuoja virš 1000 eurų. Plius grubiai 700 darbas. Jei pridėsim dar ir boilerio kainą, tai ir dar suma suapvalėja. Jei atvirai, skaičiuodama biudžetą, aš tikrai nežinojau, kad katilinės  įrengimas kainuoja vos ne dar tiek pat, kiek pats katilas. O dar priedo pati šildymo sistema - grindinio šildymo įrengimas pirmame ir radiatoriai antrame- koooooosmosas.

O mūsų atveju dar prisidėjo ir kaminas. Senasis buvo mūrinis ir suaižėjęs. Nors trauka, sako, jo buvo dar gera, bet tokio negalėjome palikti. Variantas dėti įdėklą. Apsvarsčius kainą, apsvarsčius, kad nuo katilo iki kamino turi nueiti ortakiai, kad reikės daug alkūnių, kad ties alkūnėmis reikės pravalų, kad pravalos gausis virš mano virtuvės ir įdėklo minties buvo atsisakyta. Liko statyti naują kaminą. Variantai - keramikinis surenkamas, arba skardinis. Suskaičiavau keramikinio katilo kainą, jo pastatymą, apdailą ir suma gavosi nemenka. Yapač, kai mes iš viso tokios eilutės, kaip kaminas, biudžete nebuvome numatę. Tad, nors keramikinis kaminas ir būtų daug vizualesnis sprendimas, mano akimis, bet liko pasirinkti skardinį. Jį pagamino per savaitę, pastatė per pusdienį. 600 eur.

  Va, namas su nauju kaminu. Tiksliau dviem :) Senasis gal kada liks židiniui, kai tokiam prisiruošim.

Kaip mums sekasi katilu naudotis?

1.Kaip katilas veikia? - Gerai.
2. Kiek sunaudojam granulių -  per abu aukštus, su vandeniu- apie maišas (15 kg) dienai. Kai visi suvažiuojam ir norim tikrai šiltai miegoti antrame aukšte ir vaikščiot trumpom rankovėm- iki 10 maišų per savaitę.
3. Kuriam laikui pakanka granulių talpos- priklauso nuo temperatūros, bet apie 9 dienas. Tai reiškia, kad į katilinę galima neiti daugiau nei savaitę.
4. Ar viskas visada veikia tobulai- ne. Buvo atvejis, kai uošvis kelioms dienoms išvažiuodamas sumažino temperatūrą (ne kompiuteryje, o padavimo), matyt per daug norėjo sumažinti ir nukrito sistemos slėgis ir katilas išsijungė. Buvo atvejis, kai granulės nenubyrėjo nuo talpos kraštų ir granulių pasiėmimo sistema nebegalėjo jų pasiimti, nors granulių dar buvo ir išsijungė. Bet tai kaip ir viskas.
5. Ar išsijungia dingus elektrai- taip. Ar automatiškai pats įsijungia elektrai atsiradus- taip.
6. Ar mes patenkinti po beveik 3 mėnesių naudojimo- taip. Ar rekomenduotumėm- taip.
7. Ar  kūrename malkomis, kai būnam sodyboje ir pilame granules, kai išvažiuojame (toks buvo taupymo planas)- ne. Malkomis nebuvome pečiaus užkūrę nei karto. O ir kompe kažkokius kažkur nustatymus reikia pakeisti- reikėtų pasiknisti. Ir jei atvirai, aš nesuvokiu, kaip ta sistema malkom kūrenama veiktų. Šiuo metu, katilas kūrendamasis pasiima po kelias granules kas kažkiek laiko, jas sudegina ir tada ima naujas. Ir taip daro iki tol, kai sistema pasiekia 65 laipsnių temperatūrą. Tada išsijungia. Kai sistema atvėsta iki 45 laipsnių- katilas vėl įsijungia ir vėl po truputį ima granules ir jas degina. O malkos juk degtų ištisai ir į jokias temperatūras nekreiptų dėmesio... tai va ir nežinau kaip čia viskas veiktų. Beje- dėl mano nurodytų temperatūrų- jas galima programuoti pačiam. Ir kitas dalykas- turint kambario daviklius- sistema veiktų kitaip- pagal nurodytas patalpų temperatūros ribas. Tik kambario daviklių mes dar neturim- laidinių nenorėjom , o kai statė katilą mobilius daviklius buvo išpardavę ir reikėjo beveik 3 savaites laukti, o dabar nebeprisiruošiam nuvažiuoti iki parduotuvės ir nusipirkti. O ir žiema, jau sako eina į pabaigą ;)



40 komentarų:

  1. Turiu ir aš panašų žalią katilą tik grynai granulėms skirtą. Visgi kaip ir pati pastebėjot - kombinuotas katilas yra nereikalingas. Jei gerai atsimenu kai rinkausi savąjį katilą, tai twin bio yra sudėtingesnis valymas, purvinesnis. Ir tai dėl to, kad jis kombinuotas.

    O patalpos temperatūros daviklį būtinai nusipirkit. Tada katilas dirbs tada, kada reikės. Jei maniškis nuolat palaikytų 45 laipsnius, tai sanaudos turbūt dvigubos būtų. Didžiąją dalį dienos katilas neturi ką veikt ir po truputį vėsta.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dabar greičiausiai nebeieškočiau kombinuoto katilo, užtektų ir granulinio. Bet va čia ir bėda - kai pats nesupranti, tai tik iš klaidų pasimokai. Vis gi, kombinuoto katilo nelaikyčiau didele klaida -visišku forse mojore atveju, jei nebūtų elektros, o mes dar nebūtume įsigiję generatoriaus, o lauke būtų didžiulis minusas, tam, kad neužšaltų sistema, galima kūrenti malkomis :) Mūsų elektros linija labai sena, mes esame paskutiniai joje, o linija tik dviem sodyboms. Tai elektros tinklai kartais mus pamiršta. Tiesa, ilgiau negu parą elektros nebuvo jau senokai. Bet buvo atvejų, kad ir dvi paras nebuvo...

      Dėl valymo - nepasakyčiau, kad sudėtingas ar purvinas - tiesiog atsidarius pakurą pašluoti. Žinoma, negaliu palyginti tik su granuliniu. Iš kitos pusės - dar aną sezoną reikėjo kūrenti tris krosnis ir jas valyti vos ne kas dien, tai skirtumą jaučiam didžiulį. Bet taip, gerai pastebėjote - dabar į kombinuotus katilus nežiūrėčiau, kaip į didelį privalumą.

      Daviklį taip, faktas, kad nusipirkti reikia. Gal jau net šią savaitę :)

      Panaikinti
    2. Elektros reikia ir kūrenant malkomis. Jei niekas nemaitins siurbliukų (t.y. nebus elektros), tai sistema užkais ir bus labai negerai.

      Panaikinti
    3. Teisingai, nepagalvojau apie perkaitimą.

      Panaikinti
  2. Katilų montuotojai vėl gyvena kaip 2007 metais:
    Tarifas: vidutinis šalies atlyginimas už 3 dienas darbo. Nenori? Man jau kitas klientas skambina!
    Garantijos? Manimi niekas nesiskundė! Kokia dar sąskaita ir sutartis? Niekam jų nereikia.
    Namo plotą dalinkit iš 10, gausit katilo galingumą. Na dar 5 KW boileriui pridėkit.

    Kostmosas, žodžiu ;) Nors sumontavo, atrodo, gražiai.
    Na šiuolaikiniams namams 16KW smarkiai per daug. Montuotojas ir mazgų nereikalingų pridėjo, matyt. Na bet jūsų namas nėra labai šiltas, tad klasikinės 'išbandytos' technologijos gal kaip tik ;)
    15KG granulių per dieną - tai 3 KW galia. Na bent esat tikri, jog nesušalsit ir prie -50 ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tiesos tikrai yra. Dar yra ir posakis, kad "skūpus moka tris kartus", o pridėčiau, kad kvailys permoka dešimt. Negali, žmogus, išmanyti visų gyvenimo sričių, tad tenka pasitikėti "specialistais".

      Dėl kainų- na, paklausa reguliuoja pasiūlą. Man buvo svarbus tam tikras darbų intensyvumas, todėl ne visada rinkausi meistrus pagal kainą- dažnai pagal jų galimybes dirbti tam tikru laiku. Bet tikrai sumokėjau ne didžiausią kainą- buvo siūlančių tą darbą padaryti ir trigubai brangiau. Visgi sutartys, nebėra mistika dabartinėse statybose- turiu ir nemažai sutarčių, ir sąskaitų išrašytų- pasakai, kad reikia ir meistrai per daug nesiginčija.

      Dėl katilo galingumo. Mūsų mamas nėra labai šiltas: senas rastas +15 cm sienos, 20 cm sogo vata, langai -76 mm profilis, 2 stiklai. Čia yra sodyba. Mes neturėjom tikslo pasidaryti A++ namo, todėl pagal pažymėjimą turime C. Atitinkamai ir ta šiluma vaikšto. O dar ir broko randam-vieno lango apdailą reikės lupti ir kamšyti vatą- matyt meistrai pabrokijo ar paskubėjo.

      Dėl katilo aprišimo schemos- gal ir ko per daug pridėjo, nuoširdžiai nesuprantu ir patikrinti negaliu, bet viską sujunginėjo pagal katilo gamintojo pateiktą schemą- tai gal patikima.

      Dėl granulių sunaudojimo- dar reikia pasimokyti katilą reguliuoti, reikia kambario daviklio- šioje vietoje esu beveik tikra, kad galima dar pataupyti. Vis gi 60 eur/mėn. ūž 140 kv.m., mano akimis žiūrint- nėra blogai.

      Panaikinti
    2. 140kv.m. čia grindų plotas kaip suprantu?

      Panaikinti
    3. Pagal kadastrų bylą plotas - virš 120. Bet čia išmesti laiptai, aukščiai, kur mažiau 1,6 m. Ir dar kažkas. Grindų plotas apie 150-155 m.

      Panaikinti
    4. Pritariu :), dėl skūpus moka kelis kart daugiau. Istorijų n pripasakot galėčiau ir iš savo patirties,kaip norėjau kažkur gal pataupyt ir iš kitų gyvenimo ir kaip tada smagu būna permokėt kelis kart. O, dėl meistrų darbo,tai kodėl skaičiuojat darbo laiką kiek jis užtruko? Vienas meistras 3-4dienas gali krapstytis kitas per dieną padaryti tą patį darbą,paims vienodą pinigų sumą tiek vienas tiek kitas,bet tas kuris 3dienas vargo,tai tam būsit linkę galvoti kad gal ir vertas jo darbas tų pinigų,nei kuris per dieną padarytų ar 3val....juokinga :D Aš skaitau kiekvienas save gerbiantis meistras turi savo įkainius, ir duoda garantiją,jei kažkas nutiks,jis atvykęs apžiūrės ir pamatęs,kad dėl jo kaltės, tai nutiko sutvarkys ir pinigų nepaims. Dėl to juos ir rekomenduoja likę patenkinti klientai kitiems. Samdomes pagal galimybes...pavyzdžiui girdėjęs n rekomendacijų apie plytelininkų komandą superiniai, bet ima gal 40Eur už kv tiksliai nepamenu gal mažiau...Kosmika? Taip. Bet jie klientūros turi per akis. Samdosi visi Valakampiai ir kiti.Nepasišikę meistrai. Vat ir eina rekomendacijos.Bet jeigu aš jų asmeniškai įpirkti negaliu, tai nesėdžiu ir nerašynėju: va kaip 2007m gyvena meistrai vėl...kokius pinigus lupa. Nenori mokėt,pats daryk,jei gudrus. Aš savo name nesugebėsiu visko pats padaryt,tad teks kažkam mokėt kas tą sritį išmano...

      Panaikinti
    5. Kad nu tas rekomenduotas 3 kart galingesnį katilą įpiršo, nei reikia... ;) Ok, jis veiks gerai visad. Nesiginčysiu ;)
      O man vienintelis samdytas rekomenduotas meistras akivaizdžią nesamonę padarė. Jokio čekio neišrašė. Visgi, sąžinės dar nepametė ir paskambinus už metų - perdarė. Bet tai loterija.

      Panaikinti
    6. Už darbą neisrašė tau? ar už medžiagas?
      Kad loterija tai tikrai..pas kažką čia net iš blogerių skaičiau kad kažkas kažkam darė ir net keliems blogeriems tas pats asmuo, o trečiam jau darbo kokybė nepatiko,kažką suvėlė. Vėl gi situacija situacijai nelygi...kartais ir geras meistras nuo pervargimo gali kažką pražioplint..žmonės ne robotai..svarbiausia kad sąžiningai ištaisytų ir nėra tada konflikto.
      Va mano vienam iš kaimynų vopše buvo ir brokų name pridaryta ir dar dingo brigadininkas su savo komanda su avansu ir nepabaigę namo- 20gabalų minusę kaimynas.Ir į policija kreipėsi ir pats ieškojo jų..dingo ir nesirodo.Spėjo kaimynas tik pasilikt klojinius ir dar kažkokius įrankius jų. Baiginėjo namą savo rankom, ką galėjau aš padėjau.

      Panaikinti
    7. Autorius pašalino šį komentarą.

      Panaikinti
    8. Nu taip. Pasiskaitai ir susiduri ir norisi tik pačiam darytis ;)
      Šiaip pas mus, rytų europiečius, kažkokie pernelyg užkelti reikalavimai. Šiauriečiai statosi standartinius 'iš katalogo', kur viskas atidirbta. Kone masinė produkcija. O mes, net paskutinius eurus skaičiuodami, norime individualių sprendimų :)
      Aišku, yra žmonės kurie neskaičiuoja, samdosi brangius specialistus ir tie, tikėtina, nedaro akivaizdžiai blogai.

      Panaikinti
  3. Beje, kaminas gražus, bet jam stogelį uždėčiau. Elementarus, standartinis. Arba stogelis arba vamzdis. Kam jums vanduo kamine? Anksčiau jų nedėdavo nes kaminas nuolat rūkdavo arba šiaip didesne galia kūrendavo, tai vanduo iškart išgaruodavo.
    O jūsų kamino aukštis be tvirtinimo - 3m. Tai jau riba lyg. Na gamintojas gal ir 4m duoda, bet anksčiau ar vėliau svyruoti pradės. Arba nuimčiau 1 segmentą arba kažkaip įtempčiau.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėl stogelio- pamačius kaminą mano pačios tokia mintis buvo. Gamintojas patikino, kad nereikia. Būčiau linkusi tikėti, kad gamintojas nepraleistų progos papildomsi ižsidirbti. Bet, ačiū kad atkreipėte dėmesį,dar kartą pasidomėsiu tiek stogeliu, tiek tvirtinimu.

      Panaikinti
    2. pavojinga turėti kaminą žemesnį už stogą, nes gali pradeti ne traukti, bet pūsti į kaminą pasikeitus vėjo krypčiai

      Panaikinti
    3. Kai dar pati žiūrinėjau, kokius kaminus pasirinkti, radau ne vieną vietą, kur pateikia skaičiavimus, kokio aukščio kaminas turi būti, pagal atstumą iki stogo kraigo. Kamino gamintojas irgi naudojosi kažkokia panašią. Pavyzdiui, čia http://www.icopal.lt/~/media/IcopalLT/Ramuno%20nauji%20dokumentai/Kamino%20auk%C5%A1%C4%8Dio%20vir%C5%A1%20stogo%20nustatymas.pdf.

      Mūsų atveju, kaminas yra daugiau nei 4 m. nuo stogo kraigo, todėl kaip ir neturi kyšoti virš stogo. Bent kol kas -viskas veikia puikiai. O jei pradės nebeveikti- tuo tokie kaminai ir geri - nesunku jį paaukštinti. Tik reikės apgalvoti tvirtinimą.

      Panaikinti
  4. Sėkmės šildantis, teko ir mums šį katilą Pašilaičiuose atstovybėje apžiūrėti, kiek pamenu šilumokaičio valymas iš viršaus, ar jau teko valyti, kokie įspūdžiai :) ?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Katilinė - uošvio stichija. Jis tikrai valė ir ne kartą. Minėjo, kad labai skiriasi valymas nuo granulių kokybės. Pradžioje turėjome prastesnes, sakė daug apnašų buvo. Dabar, pakeitus granules, praktiškai tik pelenai. Bijau suklaidinti, bet lyg ir per apačią valosi - pro " malkų pakurą". Uošvis buvo prates tris krosnis beveik kas dieną valyt, tai šituo katilu tikrai nesiskundė.

      Panaikinti
    2. Prie gero priprantama ir gana greitai, ypač žmonėms, kurie ilgus metus kurėno standartinius malkinius pečius :)

      Panaikinti
  5. Turim tokį pati katilą jau trejus metus, mokėjom tikrai mažiau 7800 Lt arba 2259 eur, tiesa pirkome akcijos RESTA parodos metu. Gal bus nevėlu, tačiau nepirkite prabangių daviklių tiesiai iš atstovybės, tai paprastas termorezistorius 10K NTC kainuojantis 50 ct. (pvz https://www.lemona.lt/?page=item&i_id=44263), jis yra toks pat tiek boilerio davikliui, tiek kambariams. Taip pat visus papildomus modulius siūlyčiau pasižiūrėti tiesiai pas KOSTREZEWA elektronikos gamintoja ESTYMA, ten kainos vos ne 2x mažesnes ir be problemų atsiunčia visk1 per DPD kita dieną. Bendrauja angliškai. Gaminys vadinas IGNEO wall:

    http://www.estyma.pl/en/?portfolio=regulator-kotlowy-igneo-wall

    parduotuvė:
    http://www.estyma.pl/sklep/index.php?route=product/category&path=62

    Pvz išplėtimo modulis man kainavo 129 zl + atsiuntimas 29zl. Apmokama pavedimu. Lietuvoje berods prašė 100 eur.

    Dėl pačio katilo esu taip pat patenkintas, tik gan reiklus granulėm, pvz jei kokios prastesnės kokybės granulės, tai katilas jų nesugeba uždegti, nors degiklis jame galingas -400W. Granulės tiesiog pasvyla ir tiek. Manau pareguliavus gal ir jas uždegtu, bet tai papildomas vargas.

    Dėl sąnaudų, mes irgi sudeginame apie 15-20kg per parą, šildomo ploto apie 200kv.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū už idėją dėl daviklio. Būtinai pasidomėsiu. Kaip ir buvau rašiusi, žinojau, kad Lenkioe šie katilai ir jų detalės yra gerokai pigesni, bet mes nerizikavome koplektuotis patys. Mes- baltarankiia ir apie katilus, išplėtimo modulius ir kt. nekažką (visiškai nieko) nesuprantame, todėl rinkomės konfortą nesirūpinti - sumokėjom, atvežė, iškrovė, mūsų meistrelis aprišo, firmos berniukas sukonfigūravo, parodė, kaip naudotis, granulių įpylė, mygtuką paspaudėm ir vaikštom basom kojom.

      Dėl katiko kainos,nes pirkom jau su taip vadinama nuolaida. NUOlatinė jų kaina buvo 2800 eur su PVM. 2200 "akcijos" metu kainavo 14 kw katilas.

      Dėl mūsų statybų skubos, mes tikrai ne vienoje vietoje sumokėjome daugiau, nei galima rasti ilgiau paieškojus. Liepos vidury pradėję pamatus, mes rugpjūčio pabaigoje jau buvome nusipirką katilą. Tos pirmos savaitės buvo labai intensyvios, tad kažką iš tos "geležinės piramidės" - laiką, kokybę ar pinigus turi aukoti. Negali turėti visų trijų :)

      O dėl daviklio - dar kartą ačiū, pasižiūrėsiu.

      Panaikinti
    2. Dariau, teko pačiam pasijungti tokį termorezistorių prie katilo valdiklio? Kokia bendra kaina gavosi? Kaip suprantu su elektronika draugaujat, tai darbas nekainavo.

      Panaikinti
    3. Taip, būtent tokie termorezistoriai dabar ir pajungti, veikia kuo puikiausiai ir tiksliai. Kaip ir rašiau, pats daviklis ~50ct ir paprastas 2 gyslų laidas iki pulto - tai dar + pora eurų. Patį termorezistorių tiesiog paslėpiau šviesos jungiklyje, jokios spec papildomos dėžutės nedariau.

      Panaikinti
    4. Naudinga informacija, dėkui. Kažkaip tikėjausi, kad Estyma bus pribūrus ko nors, kad taip paprastai nepirkdamas jų produkto neišsisuktum.

      Panaikinti
  6. Užuojauta dėl 1,5 kw. Sunku įsivaizduoti, kad toks gali būti:) Dar klausimas - ar jūs nešiltinot papildomai rąstų?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jau turim 3 kw. Bet tai kaip ir maksimumas šiuo metu. Galios padidinimas daugiau- tai praktiškai naujos el.linijos 1,6 km tiesimas.

      Sienas šiltinom 15 cm.iš išorės. Daugiau- nieko nedarėm.

      Panaikinti
    2. Ir kaip sekasi su 3 kw? Uztenka ar labai truksta? Nes pas mane panasi situacija bus, bet as isvis nesuprantu apie elektra, tai net nezinau ko tiketis..

      Panaikinti
    3. Dar nelabai galiu ką komentuoti, nes didžiųjų energijos siurbikų neturim/nesam pajungę- skalbimo mašinos ir orkaitės. Pečius, hidroforas, virdulys, šaldytuvas, tv, šiaip elektra namie- šitie gerai veikia ir nebuvo kokių saugiklių išmušę. Bet va ksip bus su skalbimo mašina ir orksite- klausimas. Faktas, kad jų kartu jungti negalima. Kitas dalykas- kaitlentę iš karto darėm dujinę, kad bepadaugint elektrinių prietaisų.

      O reikiamai elektros galiai apskaičiuoti yra metodika. Gal Eso puslapyje, nebepamenu kur.

      Panaikinti
  7. Sveiki, ar reikejo jum kaskokio rekonstrukcijos projekto darant visus siuos darbus?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, pagal tuo metu galiojusį įstatymà nereikėjo, nuo 2017-01-01 kažkas keitėsi, gali būti, kad dabar reikėtù. Siūlyčiau parašyti bent elektroninius užklsusimus į savo savivaldybės statybos leidimus išduodantį skyriù ir Statybú inspekcijai- surašykit koks namas, kokia kategorija, kokia vietovė (ar nepatenka į kokias saugomas teritorijas, kokius darbus planuojat- tikrai pakonsultuos. Statybù inspekcija ir užklausimo formà specialià turi ir atsako greitai.

      Panaikinti
  8. Taip ir nesupratau ar nusipirkote ir įsimontavote tą siurblį ar ne. Man pačiam įdomu tie silumos siurbliai oras vanduo, vien dėl to fakto, kaip minėjote, jog vaikštai ir šiltos grindys. Labai komfortiškas dalykas, tik būtų įdomu sužinoti kiek investicijų prireiktų tam.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaip ir aprašyta įraše- nusipirkome kombinuotą (granulės-malkos) katilą, nes oro siurbliui per mažai elektros galios turime. Ir katilą jungėme prie šildomų grindų. Juk šildomas grindis ne tik su siurbliu 'oras-vanduo' galima turėti. Investicijos priklauso nuo ploto ir kztiko. Labai grubiai-80 kv.m. šildomų grindų-2000 Eur, katilinė kokie 3500-4000. Bet ir katilo galingumas priklauso nuo šildomo ploto- mes antrame aukšte turime dar radiatorius (apie 50 kv.m.), o nuo jo galingumo ir jo kaina. Tad norint apskaičiuoti konkrečiai išlaidas konkrečiam projektui- reikia kviestis ir skaičiuoti- koks plotas, koks grindų vamzdelis, koks kolektorius , o jau ai nuspręsit kuo kurensit- elektra ar kuru, tada spręsti dėl katilo ar siurblio ir jau tada skaičiuoti, ko reikua prie jo.

      Panaikinti
  9. Labas gerai aprašytas straipsnis, nes kaip tik ir mane šiuo metu domina lenkiški kostrzewa katilai. Manau, kad visą reikalimgą ir mane dominančią informaciją atradau čia, tikrai labai padėjo, nes labiausiai tai domino ar žmonės patenkinti šiuo katilu ir kaip su granulių panaudojimu. Visgi tai pirkinys rimtas, tad tikrai prieš perkant tenka ieškoti ir skaityti daug straipsnių ta tema.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Kaip tik man reikalinga informacija, nes nenusprendziame kokia sildymo sistema rinktis. dauma renkasi tradicinius kieto kuro arba dujinius katilus, o mus domina ir sildymas oras oras ar oras vanduo. Tikrai naudinga informacija, aciu.

    AtsakytiPanaikinti
  11. sveiki, o kur dedat seną nenaudojamą buitinę techniką..? kur yra kokių konteinerių, ar epa.lt vienintelis kur galima vežti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Emp.lt bent Vilniuje patys pasiima iš namų. Nemokamai.

      Panaikinti
  12. mes rinkomės oras vanduo siurblį šildymui, kai pažiūrėjom, kad ir patogumas ir kaina atitinka mūsų poreikius.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mes irgi tokio norėjome, bet neturime pakankamai elektros galios - reikėtų bent 6 kW, turim 3 kW. Galios didinimas nepraoporcingai brangiai kainuoja mūsų atveju.

      Panaikinti