2016 m. spalio 26 d., trečiadienis

Langai ir lauko durys

Dar planuodami remontą ir dėliodami biudžetą, planavome langus dėti pačius pigiausius, gal net kokius naudotus. Kai pateikėme paraišką LAIF, tapo aišku, kad langų, kaip ir durų, reikės naujų, nes už kitokius, negautume kompensacijos (iki 30 proc. langų vertės).  

Radau Skelbiu.lt skelbimą, užklausiau naujų langų kainos, pagal mūsų poreikius, gavau pasiūlymą 920 Eur. Net nežinau, kokie ten langai buvo siūlyti, bet kaina mums tiko.
Vis gi vėliau, kai langų užsakymas artėjo, ir pakalbėjus su žmonėmis, kurie jau brido per remontų upę, nusprendėme, kad langai yra svarbus dalykas, jų plotas pas mus nemažas, kad per prastus išeidinės šiluma, o ir langai toks daiktas, kur po 3 kokių metų nenorėsi persidaryti- visgi nepigi investicija. Todėl nusprendėm langus darytis geresnius. Na, normalius tokius.

Pasidariau užklausimą, nurodžiau, kokių daugmaž man langų reikia ir užklausimą išsiunčiau 12 gamintojų/pardavėjų. Mano užklausimu susidomėjo 6. Pavyzdžiui, buvo tokių, kurie sakė,  mes tik Vilniuje dirbam, į Širvintų raj. nevažiuosim montuoti. Na, jau seniai su Mariuku laikomės principo, kad tiems, kurie  nelabai nori mūsų pinigų, patys nesisiūlome. Tai liko tie susidomėję 6.

Langus rinkausi atsakingai. Pasidariau lentelę, susirašiau, kokio storio ir gamintojo profilį siūlo, kiek kamerų, kiek stiklų langai, kokia šiluminė varža, kaip greitai gali pagaminti. Įsivedžiau kriterijų koeficientus ir išsirinkau laimėtoją. Ir visiems dar išsiunčiau laišką, kad man labai patinka jų pasiūlymas, bet mano turimas biudžetas yra toks (200-300eur mažesnis) ir gal jie gali ką pasiūlyti. Vieni pradėjo siūlyti prastesnius langus, kiti nesureagavo. Tuo momentu man labiausiai patiko Megrame, kurie parašė, jog, jei po meistro matavimo niekas labai nesikeis, gali bandyti įtilpti į mano biudžetą. Plius, Megrame telefonu užklausus dar pasakė, kad langus pagamins per 10 dienų. Kai kiti minėdavo 3-5 savaites.

Atvažiavo Megrame meistras, išsimatavo, jam už atvažiavimą turėjau sumokėti 30 eurų, išrašė kvituką, tą sumą išminusuos iš langų kainos. Kitą dieną gavau paskaičiavimus, langų  plotai skyrėsi nedaug, vienur įkalbėjo daryti neatsidarantį langą, kitur, kur buvo planuota, kad tik viena pusė atsidarys- dvivėrį. Realiai, nelabai kas pasikeitė. Tiesa, didžiuosiuose languose rekomendavo daryti storesnius stiklus- 6 mm, kad nuo vibracijos neskiltų. Tą ir pasidarėme.

O kas liečia kainą, ji išaugo... Ir išaugo gana smarkiai. Kad būčiau visiškai tiksli, paminėsiu, kad iš pradžių planavome ir lauko duris daryti plastikines, jos buvo įtrauktos į užklausimus, jas buvo įtraukusi ir į Megrame pasiūlymą. Po  meistro matavimo durų atsisakėme iš karto- jos buvo nerealiai brangios- 790 eurų be pvm. Vadybininkas paaiškino, kad durys yra kaip pridėtinis produktas, jie nesispecializuoja jose, todėl ir kaina nelabai konkurencinga. O kito kainos išaugimo paaiškinti nelabai galėjo (kainų skirtumą dėl didesnio vitrinų  stiklų storio įvertinau)- atmetus duris, gavau kainą labai panašią, kokią jie buvo ir siūlę savo pirminiame pasiūlyme, be žadėtos 200 eur. nuolaidos.
Kalbant tikslesniais skaičiais, 2870 eur, o ne žadėti 2650 eur. Bandant aiškintis ir dėliotis, kodėl ta kaina tokia didelė pasidarė ir kur nuolaida, pažadėjo nuleisti 20 eur - jie taip spjūvis į veidą pasirodė. Ir tada sužaidžiau va bank-Mariukas jau kelis kartus buvo sėkmingu pavyzdžiu pamokęs- pasakiau, kad ačiū, kaina per didelė, ieškosiu kitur. Vadybininkas man palinkėjo sėkmės. Bet po dar keliolikos minučių, atseit pasitaręs su direktoriumi ir pan., man pasiūlė langus už 2680 eur. Tai buvo tikrai normali kaina- įvertinus pirminę nuolaidą, ką jie buvo žadėję ir tai, kiek brangiau kainuoja storesnis stiklas. Likau žiauriai patenkinta savimi. Visgi per kelias valandas  ir 12 laiškų susirašinėjimo nusiderėjau 200 eur.

Lyg ir būtų galima šauti šampaną, tik sutartyje, vietoje telefonu minėto 10 dienų pagaminimo termino, jau buvo atsiradę 15 darbo dienų!!! O, kad nepasirodytų per mažai, dar papildomai 10 d.d. sumontavimo terminas. Taigi, jaučiausi kiek apgauta, nes kiti gamintojai iš karto deklaravo, kad gamins 4-5 savaites. Megrame, lyg ir pateikusi daug patrauklesnį laiko prasme pasiūlymą, galutiniame variante, langus gamino 9 d.d., sumontavo po 7 d.d.. Eh...Ką jau dabar darysi... Tik tai bus gera pamoka kalbantis su panašiais gamintojais kitą kartą.

Baigiant apie langus dar keli pastebėjimai:
1. praktiškai visi pardavėjai paklausė,  kam ieškau langų- namas pardavimui, ar sau. Matyt, yra skirtumų...

2. norėjau langų su skirtukais- šprocais, ar kaip jie ten. Man labai nesižiūri tie kaimo namai, į kuriuos po renovacijų įdeda vientisus langus- kaip kokioj tipinio daugiabučio virtuvėj. Keli iš karto pasiūlė tuos skirtukus daryti lango viduje. Realiai buvau mačiusi tik išorinius, jie man labai gražūs, bet vadybininkai paprotino dėl privalomų- vidiniai yra pigesni, o valyti langą daug paprasčiau. Abu kriterijai man labai patinkantys. Tad teks susitaikyti su mažesniu langų vizualumu (tik iš arti), manau tai pamiršiu po pirmo langų valymo.



3. langų išdėstymas. Statant naują namą, neapsieinama be techninio projekto ir tokias kliurkas ištaiso architektai, o mes to nesugalvojome, kol vizualiai nepamatėme. Matote, paskutinėje foto, didžiojo pirmo aukšto lango viršus yra aukščiau už mažojo lango viršų. Nuotraukoje gal tai ne ypač ryšku, bet realybėje iš lauko pusės akis kliūna. O juk tereikėjo to mažesnio lango iškirsti keliolika cm į viršų ir padaryti langą kiek didesnį. Bet realiai- tai smulkmenos. Norint tobulinti, tai tikrai yra ką. Kai statysim 3 namą... ;

Langai: Gealan, 74 mm, 6 kameros, 2 stiklai. Ne pats šilčiausias variantas, ką gali pasiūlyti dabar rinka, bet kokybės ir kainos kompromisas mums tiko.
Langus sumontavo 2016-09-30

Durys
Kaip jau minėjau, planas buvo ir lauko duris daryti plastikines. Bet gavus  jų kainą, pradėjau ieškoti alternatyvų. Ir radau. Šarvuotos durys, su Umidax plokšte. Plokštė nebijo nei saulės, nei drėgmės, neblunka, nesipučia- bent taip žada gamintojas. Ir dar turi vos ne 100 galimų durų brėžinių- ir su stiklo paketais ir be jų. Kainos: 560 su viena spyna, 580 su dviem, stiklo paketas +50 eur. už tą pačią kainą plokštė dažoma pagal RAL paletę.

Aš pasirinkau vienos spynos duris, tos pačios spalvos kaip stogas ir pamato "sijonas", be stiklo paketo. O gavau su dviem spynomis. Negi pyksi... ;) Davė 5 komplektus raktų. Na, bus matyt, kaip čia su toms durims seksis. Turėtų būti viskas puikiai. Atrodo ir "liečiasi" jos rimtai.

Pastaba baltarankiams ir blondinėms, tokioms, kaip aš:
 kai meistras mūrijo priestatėlį ir klausė, kokio dydžio angą palikti duryse, aš pasakau standartinių durų dydį- o reikia gi atmesti dar vietos staktų užpurškimui. Šių šarvuotų durų atveju, nedaug gal 4 cm užteko, bet Megrame meistras minėjo, kad dedant plastikines, net 14 cm reikėtų. Tad reikia tai įvertinti darant angas, nes paskui gali tekti gyventi kaip su kokiomis hobito namo durytėmis.

Foto įdėsiu, kai turėsiu :)






10 komentarų:

  1. O kur duris pirkote, kaina kaip ir gera. Langų skirtukai kokio dydžio t.y. kiek mm. Ir langų vitrinų išmatavimai kokie ir kaip suskirstyti skirtukai, nes planuojam dėti skirtukas tai pas jus bendras vaizdas geras☺

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Duris dareme UAB Statmesta, langu skirtukai 25 mm, langai 2,1 m aukstis, 3 m. ilgis. Suskirstymas matosi foto- horizontaliai dvi linijos, o vertikaliai- viena per duris ir dar trys per lango dali.

      Panaikinti
    2. O kaip sekėsi bendrauti su durų gamintojais, perskaičius atsiliepimus rekvizitai.lt kaip ir nelabai reaguoja į problemas.O kaip sekėsi su durims per šalčius, nerasoja, nesikraipė.

      Panaikinti
    3. Lyg ir grai viskas. Atvažiavo, išmatavo, atsiuntė sutartį, pasirašėm, pagamino anksčiau, nei planavo, sumontavo, išrašė sąskaitą. Nesu girdėjus, kad lauko durys rasotų, et mūsiškės to nedaro, o nesiktaipė tai tikrai. Bet jos nėra kažkokios labai šiltos durys -visgi šarvas, ne koks plastikas. Mums į tambūrą tinka, plius, kai tambūras šildomas kažkiek. Man norėtųsi, kad durys būtų šiltesnės. Bet, kaina, sąlyginai jų nedidelė, tai nėra ko norėt stebuklų.

      O gamintojas, bendravo mandagiai, įsipareigojimų laikėsi, plius, tikriausiai apsiriko, bet gavau dvi spynas, už vienos kainą ir jie nė nezirzė, kad padengčiau tą 20 eur skirtumą. Daugiau nebendravau su jais, nes neprireikė.

      Panaikinti
  2. Sveiki, koks erdvės pojutis iš vidaus ,skirtukai labai nesumažino? kaip šviesos laidumas? Dėkui,

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, ne, nemanau, kad skirtukai panaikino erdvės pojutį. Užuolaidos, manau, tą jausmą naikima labiau. Gal tik vizuoaliai žiūrint - mažųjų langų susikirstymą gal net tankinčiau. Šiuo metu žiūrint iš vidaus yra tik vienas horizontalus perskyrimas, jis žiūrisi taip gal kiek keistokai. Bet čia skonio ir požiūrio reikalas. šviesos nuoo 2,5 cm juostelių baltų tikrai nesumažėja.

      Panaikinti
  3. O į kurią pusę jūsų langai bus? Nes matau, kad tikrai nemaži. Aš pati labai mėgstu didelius langus, nes jie erdvę praplečia. Ir viskas kaip ir ok, kol vasara neateina. Nors ir visi sako, kad šaltos vasaros Lietuvoj, bet kai nuolat šviečia, tai gaunasi kaip dykumoj. Ar bandysit kažkuo dengti? Gal esate kažką girdėję tinkamo? Man sakė pasiskaitinėti apie šias sistemas - https://www.baremarytai.lt/saules-kontroles-sistemos - tik nuotraukose čia daugiau ofisai pavaizduoti. Įdomu, ar taikoma ir gyvenamiesiems namams.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, mūsų didieji langai yra į pietus. Jokių apsaugų nedėjome ir nelabai planuojame. Tik antro aukšto miegamajame dėsime šviesą atspindinčius roletus, bet ne dėl šilumos atspindėjimo, o dėl to, kad patinka miegoto tamsoje - Vilniuje bute tokius turime - puiku mums.

      Šią visą vasarą pragyvenome sodyboje. Gal šios vasaros negalime laikyti kaip etalono, nuspręsti- karšta namie ar ne, bet tokie langai mums nesukėlė jokių bėdų. Pirmame aukšte, kur vyksta pats gyvenimas, nuo tiesioginės saulės kažkiek dar saugo balkonas, bet tik iš ryto. O per vidurdienį saulė būna labai aukštai ir pro langus šviečia tik maždaug 1,5 metro į kambarį - kampas šviesos labai didelis kritimo. Kitas dalykas - pas mus į tą pusę yra ir terasos durys - jos visą laiką vasarą atidarytos, tai neaišku, koks jausmas būtų kambary, jei visa patalpa būtų uždaryta ir ją uždarą kaitintų saulė. O antrame aukšte mes tik miegot nueiname pagrindine, tai vakare užtenka pradaryti balkono duris ir tikrai visa šiluma išeina.

      Na, bet galvojant apie kažkokią šilumos izoliaciją, matyt, reikėtų įvertinti ir pačio namo izoliaciją - pas mus seni stori rastai, + 15 cm vatos - vėsa į Šiaurės pusę kambariuose tikrai yra - bendra aplinkos šiluma tikrai neprišildo namų.

      Panaikinti
  4. Sveiki, ar didieji langai, tiksliau didelių langų skirtukai skleidžia garsą, pavyzdžiui, stipriau pabeldus, ar trinktelejant uždarant duris?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nepastebėjau, kad skirtukai skleistų kokį garsą. Jie lango viduje.

      Panaikinti