2016 m. spalio 25 d., antradienis

Perdanga

Nežinau kodėl, bet aš buvau įsivaizdavusi, kad esama namo perdanga, kiek ją patvarkius, ant viršaus užsukus kokią osb plokštę bus tinkamas pagrindas grindų dangai. Tiesa, kol ant perdangos gulėjo spaliai, sunku buvo įsivaizduoti, kokia tos perdangos būklė. Kai viskas nusikasė paaiškėjo, kad tai viengubo pjovimo lentos, sudėtos dviem eilėmis- tarsi šachmatais- kad viena kitą dengtų. Va, čia - nelabai, bet kiek matosi, kaip ta perdanga atrodė.



Mūsų meistras Antanas perdangą apžiūrėjęs, sakė nieko gero nebus ir reikia skaičiuoti medžiagas naujai.

Tai gi, planas buvo toks, kad dedam 10x5 brūselius, jais išlyginam grindis, dedam 5 cm vatos garso izoliacijai, dedam juodgrindes ir tada dangą. Bet viskas baigėsi tuo, kad ta ankstesnė perdanga buvo tokia nelygi, kad ją perrinko, paliekant lentų vieną sluoksnį-gal kiek garsą sulaikys, plius- puikus pagrindas vatai sudėti ir elektros laidams pravesti. Visa kita- pagal planą.

Dar lentučių kalimo etape buvo iškišti balkiai balkonui. Darydami perdangą- tuos balkius sutvirtino su ja ir dabar tikrai tie 15x20 balkiai niekaip nenusisvers.

Žiauriai gaila, bet neturiu tarpinių perdangos foto- buvau ten užlipus, kai reikėjo meistrui parodyti, kur daryti sienas- ten turėjo eiti brūseliai, kad būtų vėliau kur pritvirtinti karkasines sienas. Buvau užlipus ir kai reikėjo suplanuoti elektros lemputes, jungiklius ir rozetes. Bet jų parodyti elektrikui nebesugebėjau- tokia klaiki aukščio baimė apėmė matant tarpus tarp buvusios perdangos, kad tik stovėdavau kaminą apsikabinus ir bandydavau nepamiršti kvėpuoti. Fotografuoti nė minties nebebuvo. O dabar gaila...


Kai perdanga buvo baigta ir jau vaikščiojau tvirtu pagrindu, net kiek gaila pasidarė, kad suplanavome dėtis laminatą- visada norėjau medinių grindų, o tos sukaltos juodgrindės taip tvarkingai atrodė, kad norėjosi tik nušlifuoti ir jausti tikrą daiktą po kojomis. Visgi meistrai ir sveikas protas sudėliojo argumentus kad: juodgrindės be špuntų- liks tarpai; šlifavimas, paskui lakavimas ir kt. kainuos daug brangiau nei laminatas; šunys su savo nagais tas lentas greitai "papuoštų" ir po poros metų vėl reikėtų šlifuoti ir pan.; laminatas jau nupirktas. Bet "kitam kartui" gal ir verta pagalvoti, gal ir galima kažkaip neperinvestuojant turėti medines grindis.

Kol kas neturiu atskiros perdangos foto, bet dar padarysiu- dangos dar nėra, tai nufotografuoti nepavėluosiu.

Nors sąlyginai atskira dalis, tačiau mediena pirkta vienu kartu, o ir darbai kartu - lubų parėmimas.


Kai išgriovėme pečius, sienos, skyrusios salioną nuo didžiojo kambario nebeliko, todėl balkiai prarado atramą. Tam, kad lubos neįlinktų- vis gi namo plotis 8 m, buvusios sienos vietoje, buvo įrengtas parėmimas. Tam naudoti 20x20 brūsai.





Buvo mintis, tuos tris balkius, kuriuos laiko dabartinis parėmimas, remti atskirai ir formuoti kolonas, bet nusprendėm, kad nesam labai aukšti, galvos į tą parėmimą nedaužysim, o kolonos visgi užimtų per daug vietos ir gadintų vaizdą.

Finansai:
Mediena:  pirkti brūsai 10x5 perdangos įrengimui, 15x3 juodgrindės, 15x20 sijos balkono iškišimams ir 20x20 pirmo aukšto lubų parėmimui. 797 eur. Juodgrindžių paėmiau 5 kv.m. per daug. Nežinau kodėl, bijojau, kad nepritrūktų, tai tos lentos ir liko... kažkur sunaudosim.
Darbas: brūsų sudėjimas, išlyginimas, vatos sudėjimas ir juodgrindžių sukalimas 10 eur/kv.m. Ploto 85 kv. 850 eur. Balkono balkių iškišimas ir parėmimas 180 eur.

Medvaržčiai, kampai ir pan.- apie 100 eur. O gal ir daugiau- kažkaip neatsakingai žymėjausi, tai nebegaliu tiksliai pasakyti.

1 komentaras: