2016 m. spalio 25 d., antradienis

Namo šiltinimas ir apkalimas

Gėda, gėda, gėda, kad nerašiau, bet buvo etapas, kai darbai labai sparčiai vyko ir aš nespėjau rašyti ir buvo etapas, kai darbai vyko daug lėčiau, negu norėjome, tai ir noro rašyti nebuvo. Bet stengsiuosi nieko nepamiršti ir viską aprašyti.

Jausmas, kai išbetonavo grindis buvo toks, kad jau  "labai labai daug padaryta  ir liko tik vos vos". Deja...

 2016 rugpjūčio pabaiga, rugsėjo pradžia.

Kitas darbas, kurį atlikus, pasimatė tikrai ženklus rezultatas- sienų apkalimas. Žinoma, prieš apkalant, sienas reikėjo išlyginti ir apšiltinti.

 Dar net nepradėjus realių remonto darbų, o skaitydama info internete, buvau apsisprendusi namą šiltinti eko vata, nagrinėjausi info ir rinkausi tarp sauso ir šlapio būdo, net susirinkau komercinius pasiūlymus. Mūsų namukui (155 kv. m. sienų šildomo ploto) priklausomai nuo būdo  ir storio eko vata su darbu būtų kainavusi 960- 1500 eur.  Be medinio karkaso, žinoma. (Kada papildysiu šią vietą platesne info). Pagal medžiagos aprašymus ir gamintojo rekomendacijas, eko vata labai tinka medinio seno namo šiltinimui, nes užpildo visus tarpus, ir pan. Vienas dėdė- nesvietiško malonumo ir detalumo pateikė pasakojimą, kaip paruošti sienas, kokia yra varža, kokia bus varža su eko vata ir pan. Ir dar pažadėjo, kad duos kontaktus žmogaus, iš kurio galėsiu nusipirkti pakulų sukaišymui tarp rastų, kad nebūtų tarpų. Sakė, kad paimčiau liniuotę ir jei tarp rastų ji lenda, tai ir užkaišyčiau tas vietas pakulomis. Dėdė gero norėjo, rūpinosi, bet po jo pasakojimo pradėjau ne įtarti, o tikrai suvokti, kad tas mūsų namukas tikrai yra daug geresnis, nei mes apie jį galvojome prieš pradėdami remontą. Pas mus nėra anei vienos vietos tarp rastų, kad būtų bent mintis kaip tą liniuotę įkišti. Jau nekalbant apie jokias ten pakulas. Taigi tada nusprendėm, kad perinvestuoti nesinori ir šiltinsim tiesiog akmens vata. Pasirinkome Paroc- atsiliepimai apie ją buvo geri, stogą šiltinome ja, gavau gerą kainą. Liko apsispręsti 10 ar 15 cm. Aš jau buvau bepasiliekanti prie 10, o ir meistras tikino, kad tiek turėtų pakakti, bet Mariukas nusprendė, kad daugiau tai ne mažiau- dedam 15 cm. Šis sprendimas gerokai pakėlė šiltinimo kainą - kalbu ne tik apie vatą, bet ir darbus- 15 cm dedasi su dvigubu karkasu, todėl darbo kaina praktiškai dviguba, o ir medienos papildomai reikia. Bet reikia tikėtis, kad šis sprendimas atsipirks, kai pradėsim šildymo sezoną.


Tai gi, meistrai pradėjo lyginti sienas ir bandyti jas ištiesinti- aišku, sienos nebuvo tiesios, bet ir ne pačios kreiviausios- meistras sakė, kad matė daug blogesnių. Mums labai tai patinka girdėti. Lietuviška taip, džiaugtis, kad kaimynams būna blogiau ;)


Va, namukai puošiasi "penketukais"- prie namo kalamas 5x5 brūselių karkasas, jie ne šiaip kalami- o viskas pagal gulsčiuką ištiesinama. Į šituos tarpus, paskui suguls 5 cm vata.


Vėliau, vertikaliai sukalami ir "dešimtukai"- 10 x 5 brūseliai. Jie prie "penketukų" tvirtinami metaliniais kampukais (kurie, beje, nepigus malonumas- 0,30 eurų/vnt.).

Va, čia jau matosi, kaip atrodo pildomas karkasas- į jį jau kaišoma vata. Tam, kad tai padaryti paprasčiau, ir be vatos pjaustymų- brūselius, tiek vertikalius, tiek horizontalius meistrai kalė vienodais atstumais- 60 cm. todėl vata, kurios plotis 61 cm puikiai laikosi ir gerai prisispaudžia prie karkaso taip nepalikdama vietos šalčiui vaikščioti.


O sukaišiota vata paskui apkalama difuzine plėvele, kad gink dieve jos nesulytų. Va, koks gražus žalias namukas. O difuzinė yra tvirtinama "makaronais"- 2,5 x5 cm brūseliais- prie jų kalamos dailylentės. Taip sudaromas tarpas tarp lentelių ir vatos ir gaunasi vadinamasis ventiliuojamas fasadas.




O ar bereikia pasakoti, kaip džiaugėsi akis ir širdis, kai namukas pasipuošė naujomis lentelėmis?

 Lenteles rinkausi vėlgi prisiskaičiusi internetų- šiurkščias, kad geriau sugertų dažus ir ilgiau laikytųsi. Lentelės su "puse špunto". Ir pačias pigiausias, kokias pavyko rasti :) Tokias radau "Medžio gausa". Geriausios rekomendacijos ir jų pardavėjai - maloniai konsultavo, patarė, padarė nuolaidų ir suorganizavo, kad ketvirtadienio pavakarę užsakius, penktadienį ryte sumokėjus, vakarop jau lentelės buvo kieme. 

Beje, prieš kalant lenteles, reikia užsisakyti pamato "sijonus"- metalinė tokia tarsi palangė, kad nuo pamato vanduo nutekėtų. Mano atveju, ji gavosi gana plati- 14 cm buvo plačiausioje vietoje (nuo sienos brūselio iki pamato krašto). Užsakinėjau dažytą tokia pačia spalva, kaip stogas. Ir labai įdomias kainas buvau gavusi- ir 3,5 eur už metrą ir virš 10 už tiek pat. Visas sijonas, 40 m. man kainavo 150 eur su atvežimu.  Padarė ir atvežė per pora dienų.


2016-09-22, 23
Kai visas namukas jau buvo apkaltas, kvietėmės mano tėtį į pagalbą ir jo vadovaujami namuką dažėme. Jei taip galima pavadinti procesą, kuomet namuką tepėme aliejumi su spalva.

 Tam pasirinkome Tikkurilla Valtti Puuoljy- šiemet padengėme vienu sluoksniu, kitais metais dar vienu ir turėtume kokiam penkmečiui pamiršti. Esmė ta, kad tai ne dažai- jie nesukuria plėvelės išorėje, o tik geriasi į medieną, ją apsaugo. O nuo saulės gali kažkiek šviesėti, blukti, bet nesilupa- nes nėra kam.  Šiems aliejams suteikia spalvas. Tai man pasirodė geresnis sprendimas, nei dažai- nes būtent lupimosi labai bijojau- nes, labai nekaip atrodo apsilaupęs, o namui nesinori būti įsipareigojus kas du metus dažyti.

Sprendimas rinktis šiuos dažus (beje, juos užrodė tėtis ir labai ačiū jam) labai pasiteisino, kai pradėjom dažyti- jie gražiai gėrėsi į šiurkščias lenteles, mažai tekėjo, nereikėjo labai lyginti dažomo paviršiaus. Dažyti sekėsi labai greitai. Visą namą nudažėm per dvi dienas. Mūsų dažė nemažai, bet tik vienas nuolatinis dažytojas: mano tėtis dažė aukštuosius reikalus, aš su Mariaus tėčiu padėjom protarpiais jam apačioje, vakarop prisijungė ir Marius. Antrą dieną teptukais švaistėsi abu tėčiai. Beje - teptukai platūs, skirti lakuoti- labai pasiteisino. Summa summarum- rimtai užsiėmus vasarą (kai ilgesni vakarai) galima dviese nudažyti namą per vieną  dieną.
Čia spalva iš arčiau. Tai, kas persišviečia - ta medienos faktūra - man labai labai patinka.

 Procesas
Sodo pusė




O čia jau visas nudažytas namukas. Tiesa, jau su langais. O spalva, tai tokia chameleoninė. Saulėje vienokia, kai jos nėra- kitokia.

Va taip namukas atrodo nudažytas. Tą dieną kai pradėjome dažyti, lūpose ir galvoje sukosi vienas - na, turėsim prie šitos spalvos priprasti. Nes planas buvo- šviesiai pilkas namas. Bet vėliau, o ypač dabar, kai jau rašau šį įrašą ir nuo dažymo praėjęs mėnuo- man labai patinka namo spalva. Tyčia tokios nebūtume išsirinkę, bet dabartinis vaizdas man labai patinka.

Finansai:
Mediena: 424 eur;
Vata+difuzinė plėvelė- 570,93 eur; vatos liko vidaus pertvarų garso izoliacijos daliai- kažką apsiskaičiavau. Greičiausiai iš šildomo ploto neišmečiau brūselių užimamo ploto. O kadangi brūselių daug, tai ir vatos atliko.
Varžtai, vinys, kampukai -150 eur ir daugiau; Atvirai- pasiklydau šiose sumose, dar bandysiu atsekti pasiėmus banko išrašus. Nes suma tikrai didesnė. Plius pirkau ne tik aš, bet ir uošviai, kai važiuodavo į miestą, todėl "buhalterija" pasiklydo.
Lauko dailylentės: 1236 eur; liko dvi lentelės!!!!! Tobuli meistrai pasitaikė- jei ne jų kruopštumas, būtų trūkę. Beje, čia be pakalimų- jie bus iš nešpuntuotos medienos, tokios pat, kaip ir langų apvadai ir namo kampai.
Darbas- 8 eur/kv. už medinį karkasą, šiltinimą ir difuzinę; 7 eur/kv. už dailylenčių kalimą. T.y 1160+1085 eur. Beje, namo kvadratai, kiek jų yra šiltinimui, ir kiek lentučių kalimui - nesutampa (bent pas mus) - lentutėmis kalamas plotas yra didesnis, nes namo skliautų viršus, stogelio viršus nėra šiltinami.
Dažai - 170 eur. Čia kaina jau su pigmentu.  Pirkom 3 dėžes po 9 l. Dar vienos dėžės pusė liko. Bus pakalimams ir pan.
 Pamato sijonas- 150 eur.


12 komentarų:

  1. Beje, papildymas- apatines lentutes papildomai dar prieš kalimą tepėme impregnantu iš abiejų pusių. Nebepasakysiu kokiu- kažkokiu rastu pirmoje parduotuvėje. Tas lentutes impregnavome "ant žemės", todėl svarbu meistrams, kurie kals, parodyti tinkamas lentų krūvas.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tik mano pasvarstymai, nepriimkit už tikrą pinigą:
    Aš tai vis tiek rinkčiausi ekovatą... Tuo labiau, kai ne patys akmens vata šiltinot ir vis tiek mokėjot už darbą.
    Bet ne dėl to, kad labai gerai apšiltina, o dėl to, kad gerai pašalina drėgmę. Apšiltinus eko vata nereikia iš vidaus garo izoliacijos dėti.
    Tuo tarpu akmens vata įgeria drėgmę, iš vidaus reikia garo izoliacijos - dingsta visas medinio namo "kvepavimas". Be to, jei netyčia akmens vata sudrėgs, suprastės jos savybės, o nuo drėgmės ir rastas nėra gerai...

    Beje, antiseptiku negalvojot rąstų nutept?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Greičoausiai dabar ir aš rinkčiausi ekovatą. Šalia jūsų išvardintų priežasčių- norėtųsi daugiau sandarumo apie langus. Langus mes kėlėm į apšiltinamąjį sluoksnį- senos angos buvo netinkamos montuoti, plius taip man gražiau. O ir palangės plačios kambary. Bet langų vietose lyg ir trūksta sandatumo. Na, dar susidės pslangės. Bet vis tiek.

      Garo izoliacinės iš vidaus nedėjom-tik iš išorės. Tuo metu nežinojau, kad tokios reikia, o meistras irgi nieko nesakė...

      Rastų neimpregnavom- kiek domėjausi, tų impregnantų pardavėjai senam namui rekomenduoja tik tokius impregnantus, kurie skirti naikinti kinivarpas. Bijau suklystoli, bet tokio impregnavimo priemonės kaina- apie 300 eur mūsų namui. Nusprendėm, kad dar kokius 40 metų turėtų nesugriūti, o vėliau- tai jau nebebus mūsų rūpestis.

      Panaikinti
    2. Apie langų sandarumą:
      Jei dar nevėlu suklijuokit bent jau iš vidaus bituminę aliuminio ar kitas garo izoliacinės paskirties juostas (taip, žinau - brangu). Jai gaila visu perimetru, bent jau kur palangė bus - silpniausia vieta čia ir pučia dažnai vėjas pro ten. Taip pat gerai sutvarkykite angokraščius iš vidaus, nes lauke nebekažką ten ir prisandarinsite. (Labai geras brėžinys, kaip turėtų atrodyti sandariai įmontuotas langas - http://pasyvus-karkasinis.com/wp-content/uploads/2012/11/lango-sandarinimas.jpg)

      Panaikinti
    3. Ačiū, pasidomėsiu. Deja, visu perimetru klijuoti kažką jau vėloka, bet palangių dar neturim, todėl dar "šaukštai ne po pietų".

      Šiaip situacija tokia, kad pirmo aukšto langus, prieš darant apdailą, po meistrų apšildymo, dar perėjo uošvis ir dar papildomai apkaišiojo vata, o į antą aukštą užlipt negalėjo, todėl liko "ant meistrų sąžinės". Ir nors šiaip tikrai meistų darbu nesiskundėm, bet per vieno lango šonus pučia vėjas. Plius pusė šiaurinė. To lango apkalimą aš dar būčiau linkus nuardyti ir apšiltinti papildomai. Po poros savaičių turi grįžti meistrelis- tada aptarsim ir juostų klijavimo klausimą.

      Ačiū už informaciją ir nuorodą- tikrai naudinga. O bent palangese- manau, tikrai susiklijuosime. Ačiū.

      Panaikinti
  3. Kur ieškojote šiltinimui meistrų? Nes aš bandžiau ieškoti internete, tai suradau baisiai daug variantų: http://118.15min.lt/veiklu-sritys/statybines-paslaugos-remontas-pastatu/514?actionId=24&acttype=Statybin%C4%97s+paslaugos%2c+remontas+-+pastat%C5%B3 ir nuo to man nepagerėjo :)) Gal galite ką nors rekomenduoti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, šiltinimą paprasta vata daro praktiškai visi tie, kurie kala lenteles ar atlieka kitus statybos darbus, susijusius su medžiu. Jei norite purkšti eko vatą, pirmiausia reikės mestrų, kurie padarytų karkasą medidų, o tada kviestis įmones, kurios turi įrangą tą eko vatą purkšti. Mums šiltinimą atliko Širvintų raj.meistrai. Tie patys, kurie atliko labai daug darbų pas mus - ir perdangą darė, ir lenteles kalė viduje ir išorėje ir plyteles klijavo ir etc.Vargu, ar jums tik pagal rajoną.

      Dedant vatą yra tik vienas momentas - reikia arba kruopščių meistrų, arba nuolat stebėti, ką jie daro - šiltinti paprasta vata, kaiyra normaliai padarytas karkasas nėra sudėtinga, tik reikia tą daryti kruopčiai - kad sujungimai gražiai sueitų ir nepaliktų plyšių. Daug kas tą daro patys netgi. Nes nu tikrai - respiratorius, pirštinės ir kaišai. Svarbu, kad tą karkąsą meistrai padarytų pagal planuojamos naudoti vatos plotį p- kad būtų pora cm mažesni tarpai, kad dedama vata gerai laikytųsi.

      Panaikinti
  4. atrodo tikrai graži sodyba ir apšiltinimas atliktas teisingai.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Sveiki, kokius dažus naudojot dailylentėm?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. https://www.tikkurila.lt/statybiniai_dazai/produktai/valtti_puuoljy

      Panaikinti