2016 m. liepos 12 d., antradienis

Kam šitas tinklalapis?

Aš esu Inga. Mes su vyru keletą metų svarstę, planavę ir galvoję šiemet pagaliau ėmėmės sodybos renovacijos. Kai kilo mintis renovuoti sodybą, apie senų namų remontą neradau daug informacijos internete. Tačiau man labai padėjo kiti tinklalapiai, kuriuose žmonės aprašė savo namų statybos procesus. Paskaičius jų įrašus ir kalbėdama su statybininkais jau galėjau operuoti keliomis frazėmis, pavadinimais ir užduoti klausimus "į temą". Tad,jei šis tinklalapis kam nors padės - puiku. O šiaip -jo tikslas mums patiems fiksuoti ką, kada ir kaip darėme. Ir žinoma, kiek tai kainavo.


 O kodėl toks pavadinimas- nes mes abu taaaaip toli nuo statybų, kad toliau  būti vargiai ar įmanoma. Man, jei atvirai, dar visai įdomu, kas, kaip tose statybose vyksta, o Marius, mano vyras, daug mieliau visiškai nesigilintų į jokius renovavimo procesus, o pasiimtų jau sutvarkytos sodybos raktus. Žodžiu- tikri baltarankiai.

Nuo ko viskas prasidėjo?
Prieš kokius  6 o gal net 7 metus uošvis pranešė, kad namą reikia perdažyti ir kad tai bus šios vasaros darbas. Visi palinksėjom galvom ir sutikom, kad namo sienos jau verkiant prašosi dažų ir kad mintis tikrai gera. Tuo tas savaitgalis ir baigėsi. Jau važiuojant iš sodybos namo man kilo mintis, kad namą galima netik perdažyti, bet ir iškalti palėpę lentomis, tarkim viengubo pjovimo, ir įsirengti kambarį vasarai. Kaip tik artėjo  vasaros atostogos, todėl mintis atrodė visai nebloga. Tą beveik visą savaitę po darbo praleidau skaičiuodama, koks galėtų būti palėpės sienų plotas (namo brežinių neturėjau) ir kiek kainuotų ją iškalti. Nesu jau tikra, kokią sumą gavau, bet kažkas apie 3000 Lt. Suma atrodė pakankamai normali, todėl tą mintį išsakiau Mariui. Jis nebuvo toks optimistiškas ir užsidegęs kaip aš, bet kambarys palėpėje viliojo. Penktadienį tik nuvažiavę į sodybą užlipome į palėpę apžiūrėti savo "kambario". Deja, visos iliuzijos žlugo- namo skliautai vos laikėsi, pro juos matėsi laukas... tada supratom, kad reikia remontuoti stogą.

Po to prisidėjo mintis, kad reikia įvesti vandentiekį ir kanalizaciją. Žvalgantis toliau- kad reikia tvarkyti ir pamatus- juk nedėsime naujo stogo ant  netvirtų pamatų. Matyt nė nereikia sakyti, kad minties dažyti namą buvo atsisakyta. Bent kol kas. Jei neklystu, tais metais viskas tuo ir baigėsi-vasaros gi pas mus trumpos.

Ir taip kelis metus viskas tęsėsi, tai sąmatą ilgai sudarinėjo, tai joje daug visko nenumatė, tai mes nežinojom, kiek pinigų mums tam reikės. Tai tuokėmės ir pinigus skyrėm visai ne stogui :) Kitą vasarą laukiausi Vinco ir nežinau tiksliai kodėl, bet darbų irgi neplanavome.

Bet šiais - nuo pat sausio mėnėsio vieni kitus pajudindami nusprendėm- šiais metais būtinai!

7 komentarai:

  1. Sveiki,
    nėra kaip kitaip parašyti tad lieka tik komentarų skiltis :))
    Labai džiugu, kad rašote ir naudingai bei informatyviai. Kadangi laukia nuo pavasario panašūs darbai tai informacija nors kiek ir baugi, bet labai naudinga. Tad bent jau vieniems naujakuriams tikrai padėjote! Teks turbūt rašyti ir pačiai, jei ūpo bus :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Alma. Smagu, kad radote sau naudingos informacijos. Mes, kadangi remontą norėjome atlikti, kaip galima greičiau, darbai vyko labai intensyviai- streso tikrai buvo nemažai. O ir klaidų padarėme, kurių vargiai išvengsi, kai belabai supranti, ką darai. BET- malonumas pabaigus (ar bent pasiekus tą lygį, kai vėl gali gyventi sodyboje) yra didžiulis. Ir tie sunkumai, kurie buvo pakeliui į tikslą, užsimiršta. Tad planuokit, svajokit, skaičiuokit ir pirmyn!

      Panaikinti
    2. Va su skaičiavimais sakyčiau sudėtingiausia, nes jau beveik atėjęs tas momentas kai reiks skaičiuotis kiek ko tai žiogai svirpia ir nė nežinia nuo ko čia pradėt :D

      Panaikinti
    3. Skaičiavimas tikrai sudėtinga dalis. Ypač, kai neturi patirties, ką reikia apskaičiuoti :).

      Mes kelis metus vis bandėme gauti iš statybininkų sąmatą- kad turėtume biudžeto rėmus, bet niekas normalaus tokio daikto nepadarydavo- pvz.: stogą suskaičiuoja iki varžtų, o santechniką- viena eilute ir pan.

      Panaikinti
  2. Jūs klausiate apie darbų pradžią? Realūs darbai buvo pradėti 2016 m. liepą, 2016 m. gruodžio pradžioje išėjo meistrai ir jau galėjome gyvenenti. 2017 m pabaigėme visokias grindjuostes, lietvamzdžius ir t.t. Jei skaitykite vėlesnius įrašus, ten aš daug maž nurodau, kiek truko darbai. Bet pagrindinius mes padarėme per 5 mėnesius nuo darbų pradžios.

    AtsakytiPanaikinti