2016 m. liepos 12 d., antradienis

Pamatai

Mūsų sodybos namas statytas 1939 m. stogas uždengtas jau po karo 1946 m. Namo rastai perkelti iš greta buvusio kaimo ir suręsti dabartinėje vietoje. Ant pamatų, tokių, kokius tuo metu darydavo - šiek tiek akmenų su šiek tiek betono. Nors pamatai atrodo apgailėtinai, tačiau jie dar pakankamai gerai laiko namą - jokių smukimo, ar linkimo į kokią vieną pusę požymių nėra.



Bet kokiu atveju - pamatai yra vienas pirmųjų mūsų sodybos remonto žingsių - juk nedėsime naujo stogo namui, kurio pamatai nežinia kiek laiko dar laikysis.

 Visi statybininkai, kurie buvo pas mus per šiuos kelis metus atvažiavę, pamatę pamatus palinguodavo galva ir sutartinai sakydavo, kad reikia tvarkyti, bet bus sunku. Iki galo nežinau, apie kokius metodus jie galvodavo, bet mes apsvarstėme tris:

  1. Pigusis variantas - atkasti pamatus, padaryti šalia klojinius ir išlieti, kokių 20 cm pločio ir 20 cm gylio pamatėlį. Taip kartais yra daroma - išoriškai namas atrodo su pamatais. Teoriškai - senieji pamatai yra kažkiek surišti ir suvirtinti ir bent jau į šonus išbėgioti negali. Sumos nepasakysiu, bet tai tikrai pigiausias variantas.
  2. Brangusis variantas. Atkasti pamatus, kelti namą ant domkratų, demontuoti esamus pamatus, gręžti polius, daryti klojinius ir leiti pamatą po namu ir namą po to nuleisti ant naujo pamato. Tiek, kiek aš suprantu (arba kaip gražiai man statybininkas paaiškino), šis būdas būtų rimčiausias - realiai namas turėtų naują pamatą. Tačiau čia yra ir daug rizikos - keliant ant domkratų seną namą gali domkratas smigti į patrūnijusius apatinius rąstus, gali trūkti namo sienos ties palangėmis ir pan. Šio malonumo kainą mums paskaičiavo apie 5,5 tūkst. Eur be PVM. Namo pamatai yra tikrai labai svarbi namo dalis - juk baugu dėti naują stogą, apgyvendinti namo mansardą nesant tikriems, ar namo pamatai atlaikys. Buvome net beapsisprendę priimti tokį statybininkų siųlymą ir mokėti už pamatus tokius pinigus, bet aš visgi pabandžiau rasti bent kiek pigiau. Bent pabandymui. Ir radau - žr. optimalusis variantas.
  3. Optimalusis variantas. Atvažiavo, akivaizdžiai rimtas ir daug pamatų gyvenime matęs pamatininkas iš Jonavos. Išlipo iš savo autobusiuko, beveik nekalbėdamas apėjo aplink namą ir tik lingavo galva murmėdamas mantrą "oi, oi, oi".  Jo liūdną meditaciją nutraukiau užbėgdama už akių frazei, kurią išgirstame praktiškai iš visų statybininkų "o tai gal statykit naują... jums tikrai naujas kainuos panašiai". Ne, naujo mes nestatysim, norim tvarkyti šitą. Ir pamatistui duodama užduotis apgalvoti, ką geriausio su mūsų pamatais galima padaryti. Jis pasiūlo tokį variantą. Atkasti esamus pamatus, šalia gręžti 30 polių (namas 8x10 m., plius 6 kv.m. priestatėlis), daryti klojinius 25 cm. pločio ir 45 gylio pamatą (dabartinis pamatas vžyra kokie 5-10 cm virš žemės), gręžti į dabartinį pamatą skyles, ten kišti armatūrą ir surišti su nauju pamatu. Teoriškai - naujas pamatas būtų ant polių ir armatūra surištas su senu pamatu, todėl negalėtų judėti nei žemyn - aukštyn (laikytų poliai), nei į šonus - laikytų naujas pamato perimetras. Kadangi pamatas liks gerokai išsikišęs iš  sienų apdailos (apie 10 cm), ant pamato reikės dėti "palangę" - jį skardinti. Tokių pamatų su atkasimu, medžiagomis (be skardinimo) ir darbu kaina - 2100 eur. Dar nebent +100 eur, jei bus sunaudota daugiau, nei 6 kb.m. betono.
Kas labai nustebino, kai pradėjau klausinėti apie avansą, dėdė pamatistas pareiškė, kad per savo ilgametę darbo praktiką yra pastebėjęs, kad žmonės daug mieliau moka pinigus, kai mato realų užbaigtą darbą(!). Jis savo lėšomis supirks visas medžiagas, užsisakys betonvežį (kriaušę), o aš jam pinigus mokėsiu jau matydama galutinį variantą.

Kas nustebino dar. Kai klausiau apie polisterolio sudėjimą - pamatų apšiltinimą, jis į mane labai tėviškai pažiūrėjo ir pasiėmęs popieriaus skaiutę pabraižė būsimo pamato konstrukciją. Baksnodamas tušinuku parodė vietas, kur dedamas polisterolis naujuose pamatuose ir paaiškino, kad mano atveju, jo dėti neapsimoka - naujo pamato išorinėje pusėje jis bus per toli namo, kad atliktų savo funkciją, tarp seno ir naujo pamato būtų visiškai netinkama, nes trukdytų senam ir naujam pamatui "susirišti". Patarė labiau šiltinti iš vidaus grindis ir sienų perimetrą.

Tas pats ir dėl pamatų hidroizoliacijos. Kadangi rūsio neturim, siūlė nekišti pinigų ten, kur nebūtina. "Aš galiu sudėt ir daugiau uždirbt, bet kokia jums iš to bus nauda". Hm.. nenusimanau aš... bet tikiuosi, kad tikrai man nei šiltinimo,  nei hidroizoliacijos nereikia. Mintis sutaupyti pinigų man patinka.

 Įrašą papildysiu darbų ir rezultato nuotraukomis ir įspūdžiais, tikiuosi jau kitą svaitę - pamatistas žadėjo jau šį savaitgalį pradėti darbus ir per savaitę mūsų pamatus užbaigti.
 Sėkmės ir sveikatos jam.

8 komentarai:

  1. Laba diena, Inga. Ar galetumete pasidalinti to "gerojo dedes is Jonavos" tel numeriu...manau, kad turiu tokia pacia situacija. Dekui. Daiva

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sveiki,
    gal galite ir man persiųsti pamatų meistrų kontaktus? :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai atsiprašau visų klausiančių- pamečiau kontaktus. Jei rasite kur skelbimuose- Valerijus iš Jonavos.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Turim identišką situaciją :) Tik kadangi keisim stogo konstruktyvą tai taip pat sugalvojau lieti monolitinius pamatus šalia, kurie suriš ir esamus akmenėlius. O ant naujo pamato Statyti karkasą ir sukti jį prie esamos sienos. Ant naujo karkaso dėti stogą. Taip ir senoji siena laikysis ir stogas remsis į naujus pamatus :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Atsakymai
    1. Dekoju, labai reikes, nes tokai pacia sodyba rengiuosi rekonstruoti

      Panaikinti
  6. Ačiū Jums labai už aprašymą. Susiduriau su tokią pačią situaciją.

    AtsakytiPanaikinti