2016 m. liepos 13 d., trečiadienis

Nuotekų valymo įrenginys

Pirminis sumanymas buvo įkasti bačką, kokių 10 kb. m. (nes tos mašinos, kurios atvažiuoja siurbti nuotekų yra 10 kb. m., tai didesnė neapsimoka) ir kas keletą mėnesių ją išsiurbinėti. Minties kasti "nupjautą" bačką nė nesvarstėme. Pirma - mes ne tokie, antra - o kaip paskui gerti vandenį iš už kelių dešimčių metrų esančio šulinio - su visiais skalbimo milteliais, indų plovikliais etc. fui.

 Žodiu svarstytini variantai - nuotekų valymo įrenginys arba bačka. Bačka vilioja pakankamai nedidelėmis įrengimo investicijomis - reliai jos kaina tokia, už kiek pavyks rasti bačką, plius įkasimas. Jų naudotų galima rasti už 300-400 eur, o kartais ir dar mažiau.

 Visgi pagalvojus, kad 10 kb. m. vandens mes Vilniuje sunaudojame per 2-3 mėn., mintis 4 kartus per metus (mažiausiai) valyti bačką neviliojo. Plius, mums visiškai nepriimtinas atrodė vietinių siūlymas bačką "išsivalyti" patiems  - pamiškėje. O kviestis Širvintų vandenis kainuoja ir nemažai - buvau radus, kad 1 kb. m.  išvežimas, neskaičiuojant kuro kainuoja 26 Lt, naujos informacijos nebeieškojau, bet faktas, kad pridėjus transporto išlaidas, konvertavus į eurą ir padauginus iš metinio vandens suvartojimo - suma susidarys nemenka. Tad pigus įrengimas ir tikrai toli gražu ne toks pigus eksploatavimas. Tad liko kita mintis - įrenginėti nuotekų valymo įrenginį.

 Rinkoje jų yra ne tiek jau ir mažai ir visokių.
 Gavau kelis pasiūlymus, pakalbėjau su kelias tiekėjais ir linkstu prie August & co. Tik dar liko apsispręsti dėl modelio. Vienas įrengėjas siūlo AT-9, kitas sako, kad ir AT-6 mums užteks. Pasiskambinau į patį August ir man vadybininkė pagal mūsų poreikius užtikrino, kad AT-8 mums bus kaip tik. Tiesa, viliojo ir ATC-6 - pagal savo galingumą, jis atitinka, net lenkia AT-9, o kaina mažesnė, nei AT-6. Visgi jo buvo atsisakyta, nes jo labai nerekomendavo statytojai - blogai išvalo vandenį, gali smirdėti ir pan. Žodžiu - jis sukurtas, kad galėtų kaina konkuruoti su Traideniu. Bet realiai, jo niekas (montuotojai) nenori statyti, ar bent jau nenori prisiimti atsakomybės už jį.

 Tad, jei nieko nepasikeis, bus August AT-8.
 Jo įrengimas pas mus kiek pabrangsta, nes nėra kur nuleisti išvalyto vandens ir reikės infiltracinio šulinėlio. Dar alternatyvą siūlė infiltracinius vamzdžius, pigiau kokias 150 eur, bet didelė jų užsikimšimo rizika. Tad bus infiltracinis šulinėlis. Su juo dar irgi visko gali būti, gali kartais prireikti siurblio pertekliui pumpuoti, nes pas mus aukšti gruntiniai vandenys (šulinio gylis apie 3 m.). Bet gerai tai, kad vanduo, pagal techninius parametrrus, tikrai būna išvalytas švariai, ir nors gerti netinkamas, bet daržoves laistyti galima. tad, jei jis nespės infiltruotis - laistysim daržus, arba pievą.

3 komentarai:

  1. Nors valymo įrenginiai savo įrengimu kainuoja daugiau, bet jų eksplotacija nereikalauja didelių išlaidų. Aš manau, kad tai daug geresnis pasirinkimas nei kad bačka.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Šiam momentui situacija tokia- orapūtė paleista 2016 m. 11 mėn., nuo 2017 m. kovo gyveno 3-4 žmonės, valėm 2017 m. rugjūtį. Kaina, atrodo 70 Eur.

      Panaikinti
  2. Kaip tik ruošiamės įsirengti nuotekų valymo įrenginį. Girdėjau gerus atsiliepimus apie Buitekos įrenginius, kaina tai tikrai maža palyginus su kitais, nors aišku daug kas priklauso ne tik nuo pačio įrenginio, bet ir jo sumontavimo.

    AtsakytiPanaikinti