2016 m. liepos 12 d., antradienis

Parama pagal LAIF programą



Dar vienas "popierinis" įrašas, bet labai svarbus.


Galima gauti ES fondų paramą pagal Klimato kaitos specialiosios programos priemonę „Fizinių asmenų vieno ar dviejų butų gyvenamųjų namų atnaujinimas (modernizavimas), pasiekiant pastato energinio naudingumo C klasę ir sumažinant skaičiuojamosios energijos suvartojimo sąnaudas ne mažiau nei 20%.

Tinkamos išlaidos:

§ karšto vandens tiekimo ir šildymo sistemos vamzdynų ir prietaisų (radiatorių, grindų šildymo ar kt.) keitimo ar pertvarkymo, stovų balansinių ventilių įrengimo, individualios šilumos apskaitos prietaisų ir termostatinių ventilių įrengimo;

§ Langų keitimo, balkonų ir lodžijų įstiklinimo;

§ Atitvarų (įskaitant duris jose) įrengimo, gerinant šilumines patalpų charakteristikas;

§ Lauko ir tambūro durų bei vartų keitimo, kai gerinamos šilumines patalpų charakteristikas;

§ oro užtvarų įrengimas.

§ Stogo šiltinimo be dangos keitimo, stogo šiltinimo su dangos keitimu, stogo perdangos šiltinimo su stogo dangos keitimu ir kitos su stogo keitimu susijusios išlaidos;

§ Sienų ir perdangų, besiribojančių su išore, šiltinimo (išlaidos perdangų, besiribojančių su stogu, šiltinimui yra tinkamos finansuoti, jei nėra apšiltintas ar projektu nešiltinamas stogas);

§ Grindų šiltinimo virš rūsio ir grindų šiltinimo ant grunto;

§ Cokolio, pamatų šiltinimo;

§ Šilumogrąžos (rekuperacijos) įrenginių ir su tuo susijusių sistemų įrengimo ir su tuo susijusių sistemų įrengimo bei esamų vėdinimo sistemų pritaikymo šilumogrąžai;

§ Pastatų energinio sertifikavimo (pastato energinio naudingumo sertifikatas ir pažyma apie energijos sąnaudų sumažinimą);

§ Statybinių medžiagų, reikalingų projektui įgyvendinti, transportavimo išlaidos.

Daugiau informacijos čia - http://www.laaif.lt/lt/ "Parama fiziniams asmenims". Mes paraišką pateikėme ir gavome savo projektui rezervuotą sumą - iki gruodžio 1 d. turime pateikti mokėjimo prašymą su patirtomis išlaidomis ir galime susigrąžinti iki 30 procentų šildymui patirtų išlaidų (pagal maksimalias patvirtintas normas).

Paraiškos primamos kiekvieną pavasarį pirmumo principu - priimamos paraiškos tol, kol baigiama rezervuoti tiems metams skirta pinigų suma. Ankstesnias metais tas rezervavimo laikotarpis trukdavo apie dvi savaites, šiais - vos kelias dienas. Mano patarimas - pasirengti paraišką iš anksto ir laukti, kada bus paskelbtas kvietimas. Tada tik perpildyti informaciją pagal tų metų formą ( ji nedaug skiriasi nuo anksrtesnių) ir skubiai vežti į LAIF.

Pagal tos pačios programos kitą priemonę "Atsinaujinančių energijos išteklių panaudojimas" galima gauti paramą netgi šilumos siurbliamas (oras - oras, oras - vanduo), saulės kolektoriams ir t.t.

Dar kas svarbu - lėšos yra tinkamos finansuoti, net jei jos jau yra patirtos ankstesnias metais - nuo 2012 m. O parama bus teikiama iki 2018 m.

Rudenį įrašą papildysiu, kaip sekėsi teikti dokumentus ir atlaikyti patikrinimus. Žinoma, popierizmo šiek tiek yra, ir papildomo rūpesčio. Bet gi ir galimybė susigrąžinti dalį pinigų (mūsų projekto atveju iki 6 tūkst., vilioja).





6 komentarai:

  1. Inga, jūsų blogas labai naudingas pusei Lietuvos. Kreipkitės į www.estatytojai.lt. Jei jūsų nėra ten, jūsų nėra beveik niekur:) Nusiųskite kartu foto, kurią norėtumėt, kad matytų skaitytojai tame puslapyje. Rezultatą pamatysite po naujausio įrašo.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, už "naudingas pusei Lietuvos" ;) Tikslas bent vienam padėti nepadaryti mūsų klaidų, o gal net pasinaudoti patirtimi.

      Į estatytojus Jūsu paraginta parašiau. Bet kokia gėda man- aš jų nežinojau. Daugumą estatytojų stebimų blogų skaitydavau pati, bet nežinojau tokios vietos, kur juos apjungia- būtų buvę daug papraščiau viskas. Bet gyveni ir ,žmogus, mokaisi.

      Laaif šiai minutei dar savo patikros nedarė ir paramos mums neišmokėjo- laukiam. Įrašą papildysiu įspūdžiais, kaip sekėsi atlaikyti "patikrinimus".

      Panaikinti
    2. Kam įdomu- Laaif paramą gavome. Gavome tiek, kiek ir prašėme bei pagrindėme dokumentais. Skaičiuojant sąlyginai- labai didelė nauda ta parama, lyginant pastangas :) Du pusdieniai darbo.

      Panaikinti
  2. Laba diena,
    Norėsiu renovuoti namą šiemet ir kitais metais pasinaudoti parama.
    Kur yra skelbiama normos kai rašote ?
    "patirtomis išlaidomis ir galime susigrąžinti iki 30 procentų šildymui patirtų išlaidų (pagal maksimalias patvirtintas normas)."
    Į ką atkreiti dėmesį su dokumentais patirtų išlaidų?
    Sertifikatas ir prieš ir po renovacijos reikalingas dėl modernizavimo namų kokią klasę atitinka?

    AtsakytiPanaikinti