2017 m. rugsėjo 11 d., pirmadienis

Elektra ir apšvietimas

Elektra ir apšvietimas yra viena tų renovacijos dalių, kuri prasideda pačioje darbų pradžioje ir kurios galutinis rezultatas pamatomas jau praktiškai pabaigoje.

Kodėl taip sakau - susiplanuoti apšvietimo taškus, jungtukus, perjungėjus, rozetes yra būtina dar prieš grindų betonavimą - po žeme yra išvedžiojami "magistraliniai" kabeliai. Po žeme jie dedami į tokias "gofras" ir jie pakasami skersai-išilgai kambario - taip sutaupoma nemažai laidų, nes kitu atveju visi laidai turėtų eiti per sienas, kampais, kas sudarytų ir didesnį metražą, ir daugiau problemų atleikant sienų apdailą. Lubinio apšvietimo taškai pas mus buvo vedžioti ant perdangos ir nuleisti pragręžiant lubas. Žinoma, visi laidai sudėti į "gofras".

 Elektros planavimo etapas buvo labai sudėtingas, nes reikia kaip reikalas įjungti vaizduotę, kad sugalvotum, ką kokiame namų kampe statysi ir darysi, kad galėtum suplanuoti tinkamą apšvietimą ir rozetes. O tą padaryti tikrai nelengva, kai vaikštai po griuvėsius, ant molio ir lubų virš galvos nėra.
 Tikrai, kaip elektrikas pirmą kartą tame name be grindų ir lubų mūsų paklausė, kur stovės šaldytuvas ir ar jis bus įmontuojamas ar laisvai pastatomas (skiriasi rekomenduojami rozečių aukščiai) pagalvojau, kad mažų mažiausiai šaiposi...
Va, čia matote tą vietą, kur vėliau atsirado elektros dėžutė su visais saugikliais - raudonose gofrose laukiniai laidai, pilkose - kiti laidai, išvedžioti po kambarius. Tos gofros skirtos ne tik tam, kad apsaugotų laidus sienose nuo kokios pelės, bet ir tam, kad reikalui esant galima būtų tuos laidus lengvai pakeisti - pertraukti per gofrą naujus ir viskas.

 Kitas sudėtingas momentas - susigaudyti, kiek elektros "yra namuose" ir kiek jos reikės iš viso. Kaip žinia - pas mus buvo 1,5 KW - įjungus virdulį prigesdavo elektra namie. Dėl  to ir nesvarstėme detaliau kitokio šildymo varianto. Bet ne apie tai dabar. Apie elektrą. Reikia įvertinti, kad veiks vandens hidroforas, boileris, katilas, orapūtė, padaugėja kambarių ir apšvietimo taškų, norisi orkaitės, skalbimo mašinos ir kitų gyvenimą palengvinančių dalykų. Vadinasi - elektrą  reikia pasididinti. Pas mus nerenovuojant linijos buvo galima padaryti tai iki 3 kw. (Ir neįtikėtina, bet jau gyvenant mums jų užtenka.)

Tarkim mes, dar dėl viso pikto po žeme į virtuvę nusitiesėme kabelį trifazei elektrinei viryklei. Čia su atsarga, jei kartais ateitų į mūsų kaimą civilizacija, kad nereikėtų paskui sukti galvos. Šiuo metu mūsų kaitlentė yra dujinė ir mes visai gerai su ja gyvename. Ir šiaip, laidus dėjome pakankamai storus - gal kiek perinvestavome, bet senas medinis namas, lyg ir taip ramiau, kad kur kas nepradėtų svilti.

 O  toliau - po sienų apdailos, sudėjo elektrikai jungtukus, sukabino laikinas lemputes ir taip pragyvenome gal pusmetį. O tada, jau kai pabaigė lubas - susikabinome ir šviestuvus. Normaliems žmonėms gal tokios bėdos ir nebūtų, bet mums, baltarankiams, iškilo. Laikinos lemputės buvo sudėtos po 60 W, ir tikrai ne visuose taškuose, ir šviesos buvo per akis. Kai pirkome šviestuvus, nusipirkome namažą jų dalį po 40W, bet po kelias lemputes, 2x40W, 3x40W ir pan. ir nė nepagalvojome, kad 2x40W tikrai nėra daugiau šviesos, nei viena po 60W... Ir bent pirmas vaizdas buvo, kad lyg ir tamsoka. Dabar, lyg ir apsipratome. Pvz. miegame nusipirkome tokias pakankamai uždaras lempas, kuriose šviesa atsispindi lempų viduje ir tos šviesos iš viso vos vos. Tiesa, miegamajame gal jos ir nereikia, bet kitą kartą perkant šviestuvus būsime jau gudresni.



 Iš esmės - susidėjome vienodo stiliaus šviestuvus visuose namuose. Va, pagal zonas, 1-3 vietų.

 Kiek kitokie - taškiniai - "nerimtoms" vietoms - prie laiptų, prie WC durų - na ten, kur iš viso nelabai tinkamose vietose tuos šviestuvus pasidarėme.

 O čia tas mūsų "centrinis" šviestuvas - virš valgomojo stalo. Iš arčiau

 Ir bandresniame vaizde.
 O čia ta mūsų internetinė nesėkmė.  Šviestuvas uždaro savyje šviesą ir dar ta geltona spalva viduje ją sugeria.




Šviestuvai iš Senukų elektroninės - internetu jiems buvo 40 proc. nuolaida.  Šiaip nepigus malonumas. Rinkomės labai nebrangius, atrodo, bet apie 400 Eur gavosi apkabinėti namus. Iš čia dar net ne visiškai visi.

 Ar buvo vietų, kur rozetę suplanavome ne ten kur reikia - žinoma, pvz., gartraukio riozetė gal kokius 5-7 cm ne ten, o grynai ant ribos, kur turi kabintis spintelė. Kita vieta - prie vonios durų. Durų puses rinko Marius, o apšvietimą su elektriku dėliojau aš ir gavosi, kad jungtukas yra "už durų" - aš buvau sugalvojusi, kad tos durys darinėsis į kitą pusę :)))

 Ko nepadarėme - neišsivedėme dar rozečių į lauką, o kartais reikėtų - ar kokį įrenginį pasijungti, ar pan. Na, bet ir terasos apšvietimo dar nepasidarėme ir vienas tas raudonas gofras dar suvyniotas tūno po terasa ir laukia meistro  :))) Bet esmė - rozetes lauke tikrai reikia susiplanuoti, ne visada norisi kokį langą prasidaryti ar pan. Tiesa, mes turime rozetę tambūre, tai jungiamės kol kas iš ten arba katilinės, į "namus" lįsti nereikia, bet jungtis lauke būtų paprasčiau.

 Tikriausiai įdomi visiems dalis - finansai. Gal kada pabandysiu paieškoti visų dokumentų ir užrašų. Bet ši dalis tikrai nepigi. Iš viso kokie 2500 - 3000 Eur., jei nenumažinau... Bet čia kaip su santechnika - sutaupyti, žinoma, galimybių yra, bet gedimai reikalautų pakankamai sudėtingo taisymo ir sukeltų daug nepatogumo - juk visi laidai arba po sienom, arba po žeme...


2 komentarai:

  1. Trūksta apšvietimo nuotraukų ;) bet žinau - jas sunkiau padaryt
    O lemputes, spėju, ne kaitrines 60W pirkote, o LED - jų galia kur kas mažesnė.
    Šviesumą reikia pratintis liumenais nurodinėti ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. super jūsų apšvietimo sprendimai, aš galbūt būčiau dėjusi daugiau dekoratyvinio apšvietimo elementų.

    AtsakytiPanaikinti