2017 m. rugsėjo 10 d., sekmadienis

Vidaus apdaila. Lentelės.



 Įrašas paruoštas 2017 m sausį, paskelbtas 2017 rugsėjį.

Matyt, taip jau lemta, kad įrašus darau retai ir gerokai atsilikdama nuo realaus grafiko. Šiam momentui, name jau gyvename ir likę tik visokie kampiukai ir kitos smulkmenos.



 Va, taip atrodė mūsų sienos prieš sienų apdailą.. na, jei jau atvirai - nuotrauka dar ir prieš grindų betonavimą ir perdangos perdarymą... bet, taip jau nutiko, kad labai daug nuotraukų praradau ir tenka jums bandyti parodyti, tai, kas liko užfiksuota.

Bet apie viską iš pradžių.
Kai name buvo įdėti langai, daryti vidaus sienų apdailą tapo daug mieliau - visgi jau buvo rugsėjo pabaiga ir orai vėsūs, plius, per skyles švilpė skersvėjai ir meistrui Antanui bei kartais jam padedantiems sūnums buvo tikrai šalta. Vidaus sienų apdaila prasidėjo nuo sienų lyginimo- vietomis ir daugiau nei 5 cm nuokrypis buvo. Tam reikalui buvo panaudoti 5 cm brūseliai, jie prie sienų sukti metaliniais kampukais ir viskas žinoma tiesinta gulščiuku. Ant ištiesintų brūselių buvo kalamos dailylentės. Brūseliai, jei neklystu  buvo sukti daugmaž kas 60 cm ir, žinoma, ties visais kampais, langais, durimis ir pan.



 Toks sienų lyginimas su daililenčių kalimu - 10 Eur/ kv.m. Kažkaip kitaip šiek tiek skaičiuotos buvo viršaus sienos, kur iš vienos pusės buvo statomas karkasas, iš kitos tik kaltos daililentės, bet nebepasakysiu, kaip ten tiksliai.

Lentutes pirkau iš tos pačios Medžio gausos, kaip ir lauko dailylentes. Pirminis planas buvo pirkti iš karto balintą dailylentę ir sutaupyti dažymą, deja, pigi dažyta dailylentė buvo labai balta ir labai nedaili - likome prie pigios nedažytos sibirinės pušies. Eko kategorijos lentutė, kaip ir aiškino pardavėja, tikrai pakankamai kokybiška pagal mūsų poreikius. Žinoma, lentutė, kuri kainuoja 10-12 eur/kv tikrai smarkiai gražesnė už mūsiškę, bet pas mus kvadratų link 340- tai man labai patiko lentutes nusipirkti už mažiau nei 5eur/kv.


Jau pavasarėjant, kovo pabaigoje - balandžio pradžioje nusprendėme, kad lentutės tuoj pagels ir reikia jas dažyti. Medžio gausoje rekomendavo Sikkens Interior dažus, sakė, gerai dengia ir gera išeiga. Aš turėjau viziją dažyti kiek natūraliau - gal kokiu Linosepa, bet viskas baigėsi tuo, kad Marius nuvažiavo dažų, vienų pamiršo pavadinimą, kitų tiesiog nebuvo ir galutiniame rezultate turime - Pinotex Interior, spalvos kodas - sniegas. Pastebėjimai - puikiai dengiasi, greitai džiūva, turi šiokį tokį kvapą. Padengta lentutė atrodo vos balsva - tokia šviežio balsvo medžio. Dengiant antru sluoksniu - baltumo daugiau, bet medžio faktūra puikiai šviečia - būtent tai, ko norėjome.

Va šioje foto matosi, kaip atrodo lentelės dažytos (apačioje) ir kaip nedažytos - viršuje. Po  vieno dažymo.

Ką galvojame apie medines daililentes po pusmečio jų naudojimo - žiauriai gerai, kad netinkavome sienų, o jas kalėme medžiu. Šlapi pasikratantys šunys, padūkę į sienas mašinomis besitrankantys vaikai, plius - mažieji dailininkai :) - to jokios tinkuotos sienos nebūtų atlaikę. O dabar, kiek paplovėm ir vėl viskas čiki piki.

 Kiek kartų dažėm ir ar dažysim antrą kartą - kol kas dažyta vieną kartą. Antrą aukštą greičiausiai tuoj dažysim antru sluoksniu - ten dideli langai ir daug pietinės saulės, todėl nesinorėtų, kad lentutės nugelstų. Dėl pirmo aukšto - dar pagalvosim. Gal kada vasarą pritrūkę veiklos ir nusidažysim antru sluoksniu.

 Atnaujinimas 2017 rugsėjį. Veiklos nepritrūkome, lentutrės dažytos vienu sluoksiu negelsta toliau, todėl nebedažėme daugiau. Gal kada nors :)

 Tai ką padarėme - šią vasarą susidėjome visokius išorinius ir vidinius kampiukus. Bendrą vaizdą tikrai pagerino. Tik kad tas malonumas laaaabai jau nepigus. Vidinių kampų -265 m. po 0,9 cnt., išorinių - 88 m po 1,24 cnt. ir čia dar trūko.. ir kainos tik medžiagos be PVM ir darbo.


Na, bet su jais atrodo namai tikrai tvarkingiau. GEEEEROOOOkai. Plius - labai pašviesėjo namai. Nes sudėjus palanges ir kampukus nebeliko jokių tamsių dėmių sienose.

Svarbi pastaba:  labai svarbi detalė dar kalant dailylentes - po jomis nusimatyti vietą, ir prisikalti lentą karnyzams, jei tokius planuojate, virtuvės ir vonios spintelėms  ir pan. Pvz., mes nusimatėme virtuvės spintelėms  ir prisikalėme, tik, panašu, per aukštai (galvojome apie tas senesnes, standartines atrodo 60 cm spinteles, o turim gal 45 cm aukščio), todėl dabar aukštokai gaunasi mums tas savo spinteles kabinti, tai dar svarstome, kaip čia išsisukti. Pvz., vonioje apie tai nepagalvojau ir kriauklės spintelę liko pirkti tik pastatomą, nors rinkoje dabar daug visokių pakabinamų. Ta pati bėda dėl vonios veidrodžio-spintelės. Neturim lentos, tai liko atsisakyti spintelės su veidrodžiu idėjos ir tkėtis, kad pakabintas veidrodis išsilaikys... Tokie va tie renovacijų ir sienų lyginimo "malonumai"- lentelės gaunasi "ore" ir liečiasi tik į brūselius, tas pats su gipskartoniu ir kt.sienų apdaila.

 Beje, ne į temą, bet gal kam įdomu - palanges dėjome paprsčiausias, plastikines, tik jos pas mus plačios pakankamai - po 45 cm. Bendras ilgis - 10 m. Per Skelbiu.lt radau kažkokius gamintojus Vilniuje, kurie sugebėjo imti ir paskaičiuoti, kiek čia mums jų reikia, nes užklausas išsiunčiau gal kokis 4 - du atsileipė, vieni žadėjo patikslinti pasiūlymą, bet nebeatsirado. Kaina 130 Eur. Palanges sudėjo Antanas.  Ir kad aš dabar atsiminčiau už kiek... Va taip ir būna, kai bandai aprašyti pusmečio senumo darbus :))

4 komentarai:

  1. Sveiki, planuojam statybas ilgai ir per estatytojus sekame visus blogus, įskaitant jūsų :). Laba smagu matyti irgi baltarankius, kurie perka paslaugas ir nežino perdaug apie statybas patys. Ar - kai kontraktavote tiekėjus (statytojus) ar šituos sutarimus užfiksuodavote raštu ir jei taip - gal įmanoma jais (sutarimais) pasidalinti? Šiek tiek pasimetęs esu planuojant darbus, kaip suderinti atsakomybes ir kontroliuoti biudžetą :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Su stogo dangos, stogo darbų, langų, durų gamintojais (gal dar ką pamiršau) sutartis turėjome. Sutartis davė patys rangovai, mes ten gal kokį punktą kitą suderinome ir tiek. Su kitais turėjome žodines sutartis. Aš nežinau, ar kur nukentėjome- abejoju. Gal mums tiesiog pasisekė su meistrais. Iš kitos pusės- niekam be sutartirs nemokėjome avansų.

      Panaikinti
  2. Sveiki, Jūsų istorija labai įkvepianti :) Mūsų situacija panaši... Norime prikelti panašaus stovio sodybą ir namą naujam gyvenimui. Gal dar turite darbininkų , kurie tvarkė pamatus, kontaktus? Būčiau dėkinga.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, Valerijus +370 698 21624. Jie iš Jonavos. Bet pas mus be problemų važiavo į Širvintų raj. Tiesa, nuo mūsų statybų praėjo 5 metai, tad nežinau, ar jie dar tuo užsiima.

      Panaikinti