2017 m. rugsėjo 11 d., pirmadienis

Terasa ir balkonas

Terasa buvo didysis 2017 m darbas. Nes visa kita atrodė jau tik "galiukai" likę". Balkonas irgi buvo ta dalis, kurios labai laukė Marius - čia jo viena svajonių :)

 Terasa
Darbai prasidėjo nuo to, kad meistras  Antanas įbetonavo 25 stulpelius  (5x5). Tam panaudojome iš kaimyno gautus "dovanų" kažkokius senus keramikinius melioracijos vamzdelius (????). Jų diametras gal kokie  20-25 cm, o ilgis -  gal 50 cm. Diametras meistrui tiko, gavome, pirkti, ar kalti iš medžio nieko nereikėjo, tai ir panaudojome. Meistras iškasė duobeles gal kokių 70 cm (na, kad nekilnotų, ant viršaus dėjo tą vamzdelį, į vidų metalinį sriegį ir viską užpylė betonu. Žinoma, tie vamzdeliai buvo sudėti eilėmis gražiai lygiai, jų viršūs palyginti pagal gulščiuką, kad kur neišlįstų į terasą  ir pan.  Ir pamatėliai balkono atramoims buvo išbetonuoti. Tiesiog sukalė medinius stačiakampius (paviršiaus formavimui, o žemę tiesiog iškasė) ir pripylė betono. Po kokios savaitės ant kiekvieno iš stulpelių išlindusio sriegio dėjo "sumuštinį" - veržlę ir poveržlę didelę. Visa tai tam, kad medinis balkis nesiliestų prie betono, nedrėktų ir ilgiau tarnautų. Jis kabo "ore" ir jei ir sudrėksta, greičiau džiūna. Ant jų "movė" skersinius - 10x10 balkius, jų priveržimo vietą išskaptavo (kad netrukdytų dėti lentas), dėjo poveržlę ir priveržė.  Juos prieš tai buvome impregnavę.  O ant tų balkių jau suko terasines lentas. Sakyčiau, pakankamai greitas darbas buvo, gal per dvi dienas pabaigė ir terasą ir balkoną.
Va, dirba Antanas - su gulščiuku lygina. Paskaičiavus matyti, kad 6x3 m. terasai sudėjo 5x5 stulpelius. Foto nelabai matosi, bet brūseliai "ore".

 Pirmųjų lentų priveržimas. Jei įsižiūrėtumėte, pamatytumėte, kad balkių priveržimo prie stulpelių vietos yra išskaptuotos, kad netrukdytų lentoms. O ant jau susuktų lentų matote tokias juosteles storo kartono, ar plono MDP - jų pagalba darė tarpukus tarp lentų - kad visi būtų vienodi.
 Va, jau mažasis sodybietis ir transportą užsivarė išbandyti terasos lygumą.

Čia dar balkonas be parėmimų, bet terasa jau užbaigta. Na ir baltas draugas. Ir vėliava.

 Prisiskaičius internetų nutariau toms lentoms nieko nedaryti. Patikėkit, turėjau atlaikyti namie nemenką spaudimą. Pradedant "bent impregnantu nutepam",  "gal dažom taip pat kaip namą ir bus tau pilka", baigiant meistro ekspertine nuomone, kai dirbo Danijoje (ar kažkur toje pusėje)  "prie jūros terasas ir tiltus skandinavai nutepdavo dyzeliu...
Va taip atrodo ji dabar, po 4 kokių gerų vasaros mėnesių.

 Praėjo pora vasaros mėnesių ir rezultatas toks, kad kentos jau kiek pradeda pilkėti. Tas labai matosi, kai žiūri į balkono grindis, kurios yra terasos "lubos" - ta "blogoji" lentų pusė dar tokia nekaltai švelniai rusva, o visa kita jau taip juda link kažko. Kol kas vaizdas nėra labai gražus, bet kantrybės aš turiu. Didesnė problema yra ta, kad tie lentų "ranteliai" jau atsibodo juodai...  Gal ir saugiau, tikrai neslidu, nu bet juos iššluot... Ypač, kai mes dar neturim trinkelių aplink ir vis dar yra kalnas žvyro, tai oi oi oi kiek prisineša.  Gelbsti aštri šuota ir Kercher  (silpna srove, kad nenuplautų "spalvos").


Balkonas
Tuo tarpu balkono darbai buvo panašūs. Priminsiu, kad dar nuo perdangos darymo buvo iškišti 3 balkiai 20 x 20 cm. Į tarpus įdėjo dar du "gegnių" gabalus likusius (5x20). Taip bus sustiprintos balkono grindys. Tos papildomos dalys buvo prisuktos prie sienos ir tarp balkių galų pritvirtintos skersinio tokiomis "ausimis". Net nežinau, kaip jis tiksliai vadinasi. Na, o tada ant viso to susuko terasines lentas.  Vėliau padarė du balkono parėmimus.  Balkiai 20x20, juos dėjo ant tų išbetonuotų pamatėlių po terasa ir prie balkono prisuko dideliais kampais. Gal nėra labai teisinga tarp betono ir medžio nepalikti jokio oro tarpo, bet jei atvirai, manau, kad kol impregnuoti 25 cm balkiai supus, terasai jau ir šiaip reikės remontėlio. Antanas kažkaip tuos parėmimus sugebėjo pastatyt vienas. Man tai šiokia tokia mistika.
 Čia terasos lubos - balkono  grindys iš apačios.




 O čia ta "ausis", su kuria paritvirtinti papildomi skersiniai balkono grindims.

 O čia jau balkonas su visais parėmimais. Ir baltu draugu.

 Po gero mėnesio meistras padarė balkono turėklus. Priešistorė tokia, kad aš galvojau apie metalinius turėklus, kad būtų pakankamai tankūs, kad neiškristų vaikai ir katinas ar koks šuo netyčia mažas pas mus atsiradęs, bet ir tuo pačiu, kad neužstotų vaizdo. Idėja mano buvo gal ir nebloga iki... finansinės to išraiškos. Balkono turėklų ilgis pas mus 7 m. Pradėjus domėtis metalinių turėklų kainomis, bent kiek padoresnius pavyko rasti nuo 120 Eur/m. tai reiškia 900 Eur. Aišku dar pridėti transportą, montavimą, dar ką nors ir gausis  virš 1000 Eur. Tiek mokėti man pasirodė gerokai nesąmonė. Nusprendėm daryti medinius, tuos, X formos. Ir iš vidaus, tankumui, jei prireiktų dėti tinklą (vaikams ir katinams neleisti iškristi).
Va čia matosi metaliniai tvirtinimo kampukai. Ne pats gražiausias vaizdas. Bet mes labai neišrankūs.

  Čia išorinė pusė - taip pritvirtinti du balkiai, kurie eina prie namo sienų.

 Vaizdas iš vidaus - gal foto atrodo ir kiek kitaip, bet nėra taip, kad jei labai užstotų vaizdą. Ir gandralizdis, ir kaimynų karvės, ir kreivas stulpas - viską dar matome.
Balkono turėklus dažėme tais pačiais dažais, kaip ir visą namo fasadą - Tikkurila Puuoljy. Balta spalva. Ji ant obliuotų lentų sudarė tokią tarsi plėvelę - lietaus lašai stovi. Bet labai jau prastai dengia. Tais pačias dažais dažėme ir pakalimus bei langų apvadus, tai reikia gal kokių 3 sluoksinių. Ir tai ne kažką.

Kampams buvo naudoti 15 x15 brūseliai, viduriniai vertilakūs tie dalykai daryti iš 10x10, o vidiniai X iš 10x5. Klausimas, ar reikėjo tiek  visokių skirtingų matmenų brūselių pridėti, bet taip jau padarėme ir visai nieko.  Vertikalūs brūseliai prie balkono pagrindo, o šoniniai dar ir prie sienų buvo tvirtinti metalinias kampukais. Dabar galvojant, gal juos būtų išėję pritvirtinti dar prieš dedant terasines lentas ir taip būtume bent dalį jų paslėpę... Bet gal ir nebūtų paskui kaip grindų pritvirtinti. Nežinau...  Žodžiu, galutinis rezultatas toks gal ir kiek grubokas, bet gi "B klasė", sodyba, viskas mums tinka :)

 Smulkmenos: Sriegiai 12 ar 14 mm, atitinkamos veržlės ir poveržlės (plačios); Balkiai - 10x10cm, 6 vnt po 6 m.; Terasinė lentos 28 mm, 6 m. ilgio, maumedis B klasės, 12,5 eur/kv.m. Tos, su ranteliais. Medsraigčiai kažkokie žali, lyg ir 60 mm ilgio. Terasa - 6x3 m; balkonas, 2x3 m. Naudoti pagalbiniai visi balkiai - eglė.

 Tokia labai jau buitinė ir apkrauta viskuo ta bendro vaizduo nuotrauka. Bet arba saulės nėra nufotografuoti, arba rankų nėra aprinkti šiūkšlynėlį.  Bet bendras terasos ir balkono vaizdas kažkiek matosi.


3 komentarai:

  1. Pas mus ir aplink "pliažas", tai kartais tiesiog prasurbliuoju.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Atsakymai
    1. Širvintú raj., sáskaitá išrašė ne kokia įmonė, o žmogus- Aleksandras, mob. +370 (659) 35 626. Lentos buvo tikrai tvarkingos.

      Panaikinti