2017 m. rugsėjo 11 d., pirmadienis

Pakalimai ir visokios vėjalentės

Vienas didžiųjų 2017 m. darbų - stogo pakalimai, vėjalentės, laštakiai ir lietvamzdžiai.

Kaip ir visų kitų darbų - mes patys nieko nedarėme. Na, tik dažėme. Darė Antanas.

Pakalimai:

 Pirmiausia reikia pažymėti, kad mūsų stogas yra kreivas - įstrižas. Meistras Antanas nors ir labai subtiliai, nes jis labai mandagus žmogus, bet labai nekaip atsiliepė apie mūsų stogininkus ir neikaip nesuprato, kaip taip padaryti buvo galima. Na, bet "šaukštai po pietų". Reikia daryti pakalimus ir tas stogininkų kliurkas paslėpti.

 Pakalimai visur buvo daryti statmenai namui - trumpomis lentelėmis. Taip ir paprsčiau meistrui dirbant veinam ir gerokai ekonomiškiau, nes susinaunoja net ir sąlyginai trumpi galiukai.
 Pakalimai buvo daryti jau dažytomis lentomis. 12,5 cm, be "špunto".

 Pakalimų "karkasą" sudarė metaliniai kampukai ir 5x5 brūseliai - juos meistras tvirtino prie gegnių, arba per visą skliautų ilgį ir prie namo, o tada prie jų suko lenteles. Kadangi stogas "įstrižavo", turėjo meistras vargo atitaikyti atstumus, plius, paskui pjaustyti lenteles - nes gi vienur pakalimo plotis gavosi 40 cm, kitur - 45  cm ir daugiau.







Su kampais daug nežaidė - sukalė statmenai ir viskas. Manau, tikrai buvo galima gražiau padaryt, bet ką jau čia.




 Vėjalenčių dėjimo nepakomentuosiu - tieisog dėjo ir suko, jungtis sandarino hermetiku. Kaip suprantu, dėl to mūsų įstrižo stogo, buvo sunku jas dailiai uždėti - bangavo, garbanojo ir pan.

Langų apvadai:

Nieko mandro nedarėme - trys lentos ir palangė. Ir mums to vizuolumo per akis.

 Virš didžiojo lango dar papildomai dėjome metalinį "bortelį". Atseit kad vanduo nubėgtų toliau. Nežinau, kiek naudos ir būtinumo.




Namų kampai:
Siekiant visiško idealumo, namo kampams reikėtų rinktis skirtingo pločio lenteles, nes kai jos susideda kampu - vienas šonas gaunasi per lentos storį siauresnis. Tai gal kokia laaaabai išlavinta akis ir mato tuos 2 nepilnus cm skirtumo. Mes nežaidėm taip labai. Mums puikiai ir taip.



Patarimai:
Pakalimo lentas, bent vienu sluoksniu geriau dažyti "ant žemės". Tas pats ir su namo "kampais", bei langų apvadais.

Gavus stogo kainų pasiūlymus kažkokiu būdu reikia labai atidžiai juos skaityti ir žiūrėti, lyginti kiekius. Tarkim, kai rinkausi aš, rinkausi tiesiog pagal kainą. O rezultate paaiškėjo, kad apatinė vėjalenčių dalis nebuvo įtraukta  visai, o lietaus nuvedimo sistema buvo suskaičiuota nepilnai. Taip nepilnai, kad papildomai 200 eur sumokėjome už visokius nepriskaičiuotus piltuvus, jungtis ir kt. Rezultate - jaučiuosi kiek apgauta.

Su lietaus nuvedimo sistema lyg ir viskas paprasta, tik patarimas - nenuaukštinti lietvamzdžių, kad kuo mažiau taškytųsi ant namo pamatų. O idealiu atveju - lietaus nubėgimą paslėpti po žeme. Tą gal dar pasidarysime, kai/jei dėsime trinkeles.

11 komentarų:

  1. Ačiū už patarimą "namo kampams reikėtų rinktis skirtingo pločio lenteles". Po savaitės kitos užkalsiu ir aš savo pirmą kampą. Apie skirtingą plotį nepagalvojau. Stogininkams kritika gali būti nepagrįsta, gali būti ir namo sienos kreivos.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Inga, gal galite pasakyti kiek iki šio įrašo momento jums kainavo medinio namo kapitalinis remontas? Bandžiau skaičiuoti pagal įrašuose nurodytas sumas, bet kažko trūksta :/

    Beje, ką darėte su senomis grindimis? Jas lupote lauk iki smėlio, šildėte ir tuomet dėjote grinindinį šildymą/betonavote? Neradau apie tai įrašo.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, apie grindis truputį yra čia http://baltarankiairemontuoja.blogspot.com/2016/08/?m=0. Bet taip, ardėmė grindis, lyginome gruntą, šiltinome, dėjome grindinį šildymą ir tada betonavome.

      Apie pinigus-slidi tema, nes viskas priklauso, ką, kaip ir su kuo darai. Mes ne visur taupėme, kai kur per nežinojimą pasidarėme "per gerai", kitur gal be reikalo pataupėme. Už 50k galima renovuoti namą nieko pačiam nedarant. Su grindiniais šildymas, nuotėkų valymo įrenginiais ir pan. Bet galima ir susidėti grindų dangą už 80 eur/kv. m. Ir netilptų į 150k :)

      Panaikinti
  3. statomės su draugu namą, išsirinkome tokius "gerus" stogengius, kad visa stogo danga šiai dienai sugadinta. Taip pat supratome, kad be reikalo taupėme lietvamzdžiams, dabar planuojame viską perdaryti, žiūrinėjamės https://www.agmeka.lt/lietaus-nuvedimo-sistema , sakykite, kaip rinkotės lietvamzdžius, ar tai nesudarė Jums problemų? Nes prie pasirinktų brangių čerpių nekažka pas mus atrodo, kad ir reikės viską perdarinėti

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Lietvamzdžių pssiūlpas gavome kartu su stogo danga. Tik reikia ziužiūr, kad visą reikiamą kiekį paskaičiuotų-mums kažkiek detalių trūk, turėjome užsakyti papildomai, stojo kazkažk darbai. O lietvamzdžių dizaino kažkaip labai ir nesirinkome-rinkomes skardinius, kaip ir mūsų danga, tos pačios spalvos. Apvalius, o ne stačiakampio formos, nes tokie pigesni. dar reikia nepagailėti geram hermetikui ir laikytis reikalavimų nuolydžiams. Daugiau apie lietvamzdžius nežinau :)

      Panaikinti
  4. Pradžioje buvo įrašai, kad planuojate pasinaudoti sodybos renovacijain skirtu finansavimu. Ar pavyko? Labai reikia patarimo šiuo klausimu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, pasinaudojome parama, gavome tiek, kiek prašėme. Darbo buvo kokie du geri pusdieniai. Mūsų atveju- buvo verta.

      Šiuo metu, manau jau pasikeitę sąlygos ir reikalavimai- mes gavome pagal Laif programą. Naujomis sąlygomis nebesidomėjau, tad vargu, ar galiu padėti, deja.

      Panaikinti
  5. Sveiki labai sudominino jūsų rekonstrukcijia būtu labai įdomu pamatyti dabartini išplanavima kaip atrodo išvidaus. Pats planuoju pradėti panašia rekonstrukcija ir būtu idomu sužinoti ar darėtes projekta ar taip pagal save ?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Autorius pašalino šį komentarą.

      Panaikinti
    2. Viską darėme pagal save. Kadangi darbus baigėme iki 2017, projekto renovacijai dar nereikėjo. Pirmame įraše yra pasvajojimai mūsų, tai panašiai ir pasidarėme. "Geresnio" išplanavimo nė naujai statomame nebūtume padidarę:) mes patenkinti.

      Panaikinti
    3. Įrašas vadinasi "Ką planuojame remontuoti". Ten yra planuojamas pirmo aukšto planas. Sienas taip ir pasidarėme. Antrame aukšte: laiptų aikštelė, 2 kambariai ir WC per vidurį.

      Panaikinti